Kunc: S digitalizací šlo počkat, systém nenačte ani IČO. Jde o potíže při spouštění, řekl Klán

Spuštění digitalizace stavebního řízení provázejí komplikace.

Veronika Vrecionová, Ondřej Knotek, Petr Klán, Petr Kunc, Michael Žantovský

Starosta Městské části Brno-Židenice Petr Kunc v pořadu 360° na CNN Prima NEWS kritizoval urychlený start digitalizace stavebního řízení. Systém je podle něj nefunkční. Podle ředitele odboru digitalizace Petra Klána by oddálení nasazení k ničemu nevedlo, jelikož jde o problémy při spuštění. K postupnému vylepšení podle něj dojde během léta a podzimu.

Se startem digitalizace stavebního řízení, která nyní vázne a ministr pro místní rozvoj Ivan Bartoš (Piráti) se dostal kvůli ní pod palbu kritiky, šlo počkat, řekl v pořadu 360° na CNN Prima NEWS starosta městské části Brno-Židenice Petr Kunc (Hlas pro Židenice).

K TÉMATU: Digitalizace stavebních úřadů dál vázne. Dotáhnu to, tvrdí Bartoš, opozice chce rezignaci

„Všichni z odborných komor říkali: Nechte ty systémy běžet souběžně, nechte nám možnost ještě jeden rok podávat žádosti papírově, postupně si vylaďte ten systém během provozu a my na něj velice rádi přejdeme, protože pro nás je to velmi žádoucí. Ale pokud ten systém nefunguje, dává to nejistotu celému trhu,“ řekl Kunc.

Pak dále pokračoval v kritice. „Na některých místech nefunguje ani ten původní systém, natož ten nový. Některé stavební úřady nemohou vůbec fungovat. Ten systém nenačte ani IČO z obchodního rejstříku, což dneska umí jakýkoliv prodejní portál. Nedokáže načíst data z katastru nemovitostí,“ uvedl Kunc.

Upozornil ještě na jeden důležitý nedostatek. „Tohle jsou věci, které se postupně asi upravit dají, ale ten zásadní problém je, co se stane, až ta žádost bude vložena, co se s ní bude dít dál. Ten systém vůbec neumí komunikovat s dotčenými orgány,“ sdělil Kunc.

Postupně se vše upravuje, zní z ministerstva

Podle ředitele Odboru digitalizace a informačních systémů ministerstva pro místní rozvoj Petra Klána se nedostatky postupně upravují. „Například teď budeme nasazovat načítání informací ze základních registrů o přihlášené osobě, vlastně právnických osob. Průběžně se má vše vylepšovat a neustále urychlovat vývoj,“ uvedl Klán.

Podotkl, že během června přišlo na některé úřady až osmkrát více žádostí. „Těch věcí, které do toho vstupují, je velké množství. Myslíme si, že v průběhu léta a podzimu dojde k tomu, že se to opravdu zrychlí a řízení budou probíhat dále,“ dodal Klán.

Pokud by se systém nasadil třeba o půl roku později, byli bychom podle něj plus minus ve stejné situaci. „Největší část těch funkcionalit a toho, jak se to zavádí, je vždycky spojená s tím spuštěním,“ doplnil pracovník ministerstva.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Pochybnosti kolem korespondenční volby. Některým senátorům vadí možnost změnit názor

Tagy:
digitalizace Ministerstvo pro místní rozvoj České republiky Petr Kunc produkty a služby ekonomika, obchod a finance výpočetní a informační technologie identifikační číslo osoby