Pochybnosti kolem korespondenční volby. Některým senátorům vadí možnost změnit názor

Volební urna

Další pochybnosti kolem korespondenční volby

Kolem korespondenční volby se objevily další pochybnosti. Senátoři upozornili, že návrh umožní Čechům v zahraničí poslat svůj hlas poštou, a pak si to třeba rozmyslet a jít volit znovu na ambasádě. I přes tuto výhradu ale všechny senátní výbory doporučily návrh schválit, a to beze změn.

Porušení rovnosti volby. Tak hodnotí někteří senátoři fakt, že by voliči ze zahraničí měli dostat možnost svou volbu opravit. „Ten, kdo bude hlasovat korespondenčně, bude moci přijít do příslušné volební místnosti a tam svůj názor změnit. Ne tedy hlasovat dvakrát, ale bude moci opravit svůj názor,“ uvedl senátor Michael Canov (SLK). „Myslím, že to je zbytečná složitost. Ono to taky vypadá, že ten, kdo volí v zahraničí, má víc práv než ten, kdo volí na našem území,“ podotkla senátorka Hana Kordová Marvanová.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Zdanit, či nezdanit tiché víno? Pekarová jde proti koalici a připraví návrh navzdory Fialovi

Podle předkladatelů zákona o korespondenční volbě je všechno v pořádku. Volič ze zahraničí má zkrátka dostat možnost svou původní volbu změnit. „Ten člověk má pořád jen jeden hlas a jen jeden hlas půjde do volební urny,“ podotkl předseda poslaneckého klubu STAN Josef Cogan.

Horní komora možnost korespondenčního hlasování nejspíš schválí. I přes dílčí výhrady to doporučily všechny tři senátní výbory. Odpor opozice ke korespondenční volbě ale trvá. „Senátoři výhrady měli, ale jak vidíte, tak to opět ve výboru schválili. Očekávala bych, že třeba předloží nějaké pozměňovací návrhy,“ řekla místopředsedkyně poslaneckého klubu hnutí ANO Jana Mračková Vildumetzová.

Plénum senátu by mělo o zavedení korespondenční volby hlasovat na schůzi, která začne 21. srpna.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Úspěch ODS v europarlamentu. Vrecionová se stala předsedkyní vlivného zemědělského výboru

Tagy: