Digitalizace stavebních úřadů dál vázne. Dotáhnu to, tvrdí Bartoš, opozice chce rezignaci

Digitalizace stále způsobuje problémy.

Bartošova digitalizace se hroutí

Digitalizace měla proces stavebního řízení zrychlit a zjednodušit. Jak ale potvrzují další stížnosti úředníků i expertů, stal se pravý opak. Kvůli tomu, že je systém mnohdy nefunkční a situace začíná být kritická, hrozí podle některých z nich od podzimu zavření stavebních úřadů. Ti, kteří se systémem pracují, mluví o naprostém selhání procesu digitalizace. Stejný názor má i opozice.

Digitalizaci stavebního řízení provázely problémy od začátku, stále ho provázejí a provázet hned tak nepřestanou. Tvrdí to aspoň ti, kteří s ním přicházejí do styku. Úředníci mluví rovnou o zoufalství. „Zjistili jsme, že úřední úkon, který předtím úředník dělal 30 minut, nyní dělá i celý den,“ uvedla mluvčí Městské části Praha 1 Karolína Šnejdarová.

K TÉMATU: Stavební úřady cupují Bartošovu digitalizaci. Čekají nás náročné měsíce, vzkázal ministr

„V této chvíli by stavební úřady musely mít čisté stoly, aby byly schopny vyřizovat žádosti dle nového zákona. Tak to ale není, ony mají hromadu práce, která zbytněla v červnu a navíc je systém nefunkční,“ popsal situaci předseda senátorského klubu STAN Jan Sobotka.

Například na Praze 1 obdrželi během posledního červnového týdne tolik podání, jako průměrně za dva měsíce. Ministr pro místní rozvoj Ivan Bartoš (Piráti) ale situaci tak tragicky nevidí. „Některé věci budou dovyvíjeny postupně, nicméně nabrali jsme ty nejčastější připomínky. Některé žádosti už vyřízeny byly. Třeba z Přelouče ve středu děkovali, jak všechno funguje,“ uvedl Bartoš.

„Jestli mluvil s někým ze samosprávy, to bych se hodně divil. Se mnou pan Bartoš, ani nikdo jiný z ministerstva nekomunikoval. Povedlo se nám zprovoznit přístupy do informačního systému pro všechny zaměstnance stavebního úřadu Přelouč, ale systém nám v podstatě nejede,“ sdělil vedoucí stavebního odboru města Přelouč Jiří Dobruský.

Bartoš se následně své vyjádření ve čtvrtečním vysílání CNN Prima NEWS snažil korigovat. „Omlouvám se, možná jsem uvedl špatný stavební úřad. Namátkou jsem reagoval na to, od koho mám věci, že prošly stavebním řízením a mají schválené žádosti,“ řekl Bartoš. Dodal, že jeho cílem je vše dotáhnout do konce. „Výhrady vnímám, některé jsou legitimní. Mým cílem je projekt dotáhnout do zdárného konce,“ uvedl ministr.

Opozice už ale volá po jeho rezignaci. „Odborná obec varovala před tím, ať se to nespouští, a dokonce i pan prezident pochopil, že to bude velký průšvih, a varoval před spuštěním. Nicméně vše se spustilo a jak to dopadlo, víme. Je to největší propadák v historii zavádění,“ řekl místopředseda Poslanecké sněmovny Karel Havlíček (ANO). „Podle mého odhadu se začátkem září může stát to, že se zastaví stavební řízení a pravděpodobně budeme muset zavřít stavební úřady,“ podotkl Sobotka.

Premiér Fiala (ODS) svého ministra hájí. „Každý proces digitalizace mohou na začátku provázet potíže, nicméně věřím, že pan místopředseda vlády Ivan Bartoš digitalizaci stavebního řízení dotáhne do konce a celý systém bude brzy bez problémů fungovat,“ uvedl Fiala. Odpovědět úředníkům na otevřený dopis, který ministrovi poslali, by chtěl Ivan Bartoš podle svých slov v pátek.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Pochybnosti kolem korespondenční volby. Některým senátorům vadí možnost změnit názor

Tagy: