Šampion F1 Verstappen se v Bahrajnu pořádně zapotil. Kvalifikaci rozhodlo 228 tisícin vteřiny

Kvalifikaci na úvodní závod mistrovství světa vozů formule 1 Velkou cenu Bahrajnu vyhrál podle očekávání obhájce titulu Max Verstappen z Red Bullu. Šestadvacetiletý Nizozemec porazil na trati v Sáchiru o 228 tisícin sekundy druhého Charlese Leclerca z Ferrari. Třetí skončil George Russell z Mercedesu.

Úřadující šampion Verstappen, který útočí na čtvrtý mistrovský titul za sebou, získal 33. pole position v kariéře. Vyrovnal tak na děleném pátém místě historického žebříčku Francouze Alaina Prosta a Brita Jima Clarka. Rodák z Hasseltu může v sobotním závodě získat 55. vítězství v F1 a triumfovat v Bahrajnu stejně jako loni.

ČTĚTE TAKÉ: Mercedes potvrdil spekulace okolo Hamiltona. Jezdec po sezóně končí, přesune se k rivalovi?

„Za pole position jsem šťastný. Abych byl upřímný, je to trochu nečekané. V kvalifikaci se nám ale podařilo vůz dobře nastavit a cítil jsem se v něm o trochu lépe,“ řekl před televizními kamerami Verstappen. „Myslím, že sobotní závod bude také těsný. V závodním tempu ale vypadáme dobře a to je hlavní,“ doplnil.

Verstappen zajel rychlé kolo už v úvodu třetí části kvalifikace. Při druhém pokusu využil při nájezdu do nového kola slipstreamu od Oscara Piastriho z McLarenu a svůj čas ještě o 242 tisícin sekundy vylepšil. I díky tomu udržel za sebou druhého Leclerca.

„Jsem trochu zklamaný, ale odjeli jsme dobrou kvalifikaci. V tréninku jsme zkoušeli pár věcí. Bohužel jsme nasadili dva nové páry měkkých pneumatik, což nás ve třetí části trochu ohrozilo. Nakonec je to dobrý start sezony,“ uvedl Leclerc.

Spokojený byl i třetí Russell. „Max je vepředu a máme pořád co dohánět. Když se ale podíváme na naše kvalifikační výsledky za poslední dva roky, tak startovat ze třetí pozice v Bahrajnu je skvělé,“ řekl.

Verstappenův týmový kolega Sergio Pérez obsadil pátou příčku, na čtvrtou se před něj dostal Carlos Sainz z Ferrari. Sedminásobný mistr světa Lewis Hamilton z Mercedesu skončil devátý. Zklamaní byli hlavně piloti Alpine: Esteban Ocon byl devatenáctý, Pierre Gasly poslední dvacátý.

Program prvního závodu sezony je stejně jako příští Velká cena Saúdské Arábie ovlivněný ramadánem. Sobotní závod začne v 16:00 SEČ.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Letošní Rallye Dakar poznamenala smrt španělského závodníka

Tagy:
Ferrari Mercedes Formule 1 Lewis Hamilton Charles Leclerc Red Bull Max Verstappen Bahrajn George Russell Grand Prix Bahrajnu sportovní kvalifikace