Zanedbaná zvířata, výkaly a odpadky. Muž kvůli dluhům opustil byt, zanechal po sobě spoušť

Letité výkaly, zápach a malé klece. 20 psů a 4 kočky přebývali v hrozivých podmínkách ve vybydleném domě na Domažlicku.

Týrání psů a koček

Letité výkaly, zápach a malé klece. 20 psů a čtyři kočky přebývali v hrozivých podmínkách ve vybydleném domě na Domažlicku. Dobrovolníky, kteří je zachránili, kontaktoval sám jejich majitel. Zvířat se jednoduše potřeboval zbavit, protože musel kvůli dluhům prostory opustit.

Zapáchající místnosti plné výkalů a špíny. Nepravidelné krmení a nedostatek vody. Tak to podle dobrovolníků vypadalo v bytě, kde zvířata žila. Majitel s nimi údajně dlouhé měsíce nechodil ani na procházky.

„Byli jsme osloveni jedním obyvatelem, který potřeboval umístit své psy v krátkém šibeničním termínu. Mysleli jsme, že přebereme sedm psů od pána, který musí kvůli exekuci opustit své bydlení. Ve skutečnosti bylo na místě pejsků 20, včetně čtyř koček,“ přiblížila Dita Pullmannová, předsedkyně spolku Dočasky De De.

Žili ve špatných podmínkách v domě, který je spíše chátrajícím objektem a stojí ve vyloučené lokalitě v obci Nemanice. V jeho okolí se povaluje spousta odpadků a jak se lidové říká, běžný smrtelník se tomuto místu raději vyhne. „Zvířata nám předali na darovací smlouvu. Poté jsme ve spolupráci s ostatními útulky psy rozdělily, neboť by nám nestačila kapacita,“ pokračovala Pullmannová.

Čtyři zvířata byla převezena i do nově vzniklého útulku Dogsy. Psi tam ošetřovatelé postupně socializují, tři z nich jsou na tom už poměrně dobře. „Poslední pejsek je na tom velmi psychicky špatně. Co se týče fyzické stránky, tak psi byli velmi zanedbaní, pocházeli z příšerných podmínek. Tudíž měli blechy a zapáchali,“ uvedla majitelka útulku Veronika Slavíkova.

S majiteli byly problémy

O případ se začali zajímat i policisté. Vzhledem k tomu, že je vyšetřování na samém počátku, ale nechtějí sdělovat bližší podrobnosti. „Tímto konkrétním případem se zabýváme a šetříme jeho veškeré okolnosti,“ sdělila mluvčí Barbora Šmaterová. Redakce CNN Prima NEWS hovořila s několika místními obyvateli.

Ti odmítli případ komentovat na kameru, a to ze strachu. Prozradili však, že s majiteli psů byly problémy už v minulosti. „Jsou dlouhodobě nezaměstnaní. Občas zde volně pobíhali nějací psi. Nejsou zlí. Jak pro ty psi, tak i pro ně je to ale vysvobození,“ dodal místní muž. Co se týče zachráněných psů a koček, lidé o ně mají zájem.

Útulky si je ale důkladně prověří, než jim zvířata svěří do péče. Musí mít jistotu, že je u nových páníčků čeká láskyplné zacházení, které si po traumatizujících zkušenostech zaslouží.

Tagy: