Langer: Za antisemitismus může i EU. Šéfka diplomacie si dávala „francouzáka“ s Arafatem

Ivan Langer

360° 14.11.2023

Projevy antisemitismu v Evropě nejsou podle bývalého ministra vnitra za ODS Ivana Langera ničím překvapivým. V pořadu 360° na CNN Prima NEWS upozornil, že se stačí podívat na politiku Evropské unie vůči Palestině a Hamásu, a poukázal i na minulost vrcholných představitelů EU, konkrétně na šéfku evropské diplomacie Federicu Mogheriniovou.

„Stačí, když se podíváte zpátky v čase a najednou zjistíte, že nejvyšší představitelkou Evropské unie pro zahraniční věci je Federica Mogheriniová, která si v minulosti dávala dvojitého ‚chruščova‘, možná i dvojitého ‚francouzáka‘ s Jásirem Arafatem,“ uvedl Langer s tím, že se „vám ty věci spojí dohromady“.

ČTĚTE TAKÉ: Bez řidičáku převezl do Německa na třicet migrantů. 15letý pašerák si ale trest odpykat nemusí

Mogheriniová je italská politička, která se nikdy netajila podporou Palestiny. Langer narážel na fotografii političky, na níž stojí vedle zesnulého kontroverzního palestinského vůdce Jásira Arafata.

Důvodem, proč antisemitismus v Evropě stále existuje, je podle Langera představa, že žijeme v harmonické a přátelské společnosti, což ve skutečnosti neplatí. „Stále tady jsou lidé, kteří hledají vinu v druhých, kteří v sobě nesou latentní rasismus, respektive latentní antisemitismus,“ sdělil.

A právě nyní se všechny tyto roviny podle něj spojily dohromady a vyhřezlo to ven. „Na všem špatném je třeba hledat něco dobrého. Věřím, že to povede k velkému prozření a ke spojení,“ uvedl. Poukázal na slova bývalého ministra práce a sociálních věcí Zdenka Škromacha (SOCDEM), který je přesvědčen o tom, že Evropa nebezpečí nárůstu extremismu přehlížela. A nyní si to podle Langera začíná spousta politiků uvědomovat.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Nelegální migrace se vymkla z pantů, tvrdí Zdechovský. Bojím se další vlny, řekla Konečná

Tagy:
Evropa terorismus Evropská unie Jásir Arafat 360° politika migrace migrační pakt Federica Mogheriniová