Bez řidičáku převezl do Německa na třicet migrantů. 15letý pašerák si ale trest odpykat nemusí

Je nejmladším pašerákem, kterého se německé policii podařilo lapit. Teprve patnáctiletý Syřan Kaled A. řídil letos 18. září přetížený pickup, v němž bylo nacpáno 27 běženců, které vezl do Německa. Okresní soud v Görlitzu (Zhořelci) ho odsoudil ke čtyřem týdnům vězení pro mladistvé. Trest si odpykat nemusí, protože po svém zadržení strávil šest týdnů ve vazbě, píše deník Bild.

Kaled A. přišel do Německa v roce 2021 a byl umístěn do zařízení pro nezletilé osoby bez doprovodu ve městě Apolda ve spolkové zemi Durynsko. Odtamtud ale letos v srpnu zmizel a pátrání po něm bylo neúspěšné až do 18. září. Tehdy policisté zastavili kolem 22:45 dodávku se švédskou SPZ. Auto projíždělo polským městem Przewoz a saským městem Krauschwitz. Ukázalo se, že za volantem sedí Kaled A., uvedla německá policie.

ČTĚTE TAKÉ: Antisemitismus, armáda nezaměstnaných, kriminalita. Němci zuří kvůli důsledkům migrace

Chlapec vypověděl, že dodávku s uprchlíky přebral na polské straně asi 200 kilometrů od hranic. Bez řidičského průkazu všechny běžence dostal bez nehody do Německa. Podle informací deníku Bild byl chlapec naverbován, aby pašoval lidi, stejným mužem, který ho před dvěma lety dostal do Německa. „Naučil mě řídit, dva dny jsme trénovali,“ vypověděl Kaled A.

Za pašování lidí v život ohrožujících podmínkách a řízení bez řidičského průkazu poslal soud chlapce na čtyři týdny do vězení pro mladistvé. Kaled A. si trest ale nemusel odpykat, protože po svém zadržení byl šest týdnů ve vazbě. Po vynesení rozsudku byl tedy volný. Soud mu uložil, že musí navštěvovat školu bez absencí a být v neustálém kontaktu se sociálním pracovníkem.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Kontroly nelegální migrace na hranicích

Tagy: