Kanáry dál pustoší tekoucí láva, vlila se i do bazénu. Lidé se nesmí přibližovat

Láva ze sopky se vlila do bazénu.

Láva ze sopky se vlévá do bazénu (zdroj: AP)

Španělská vláda i kabinet regionu Kanárské ostrovy v úterý vyzvaly kvůli nedělní erupci sopky Cumbre Vieja na ostrově La Palma všechny obyvatele, aby se nepřibližovali k tekoucí lávě. Ta se dostala mimo jiné do dříve obydlené obce Todoque, kde pustoší vše, co jí přijde do cesty. Záběry z dronu ukazují, jak se láva mimo jiné vlévá do bazénu rodinného domku.

Zhruba 1 200 obyvatel obce Todoque bylo evakuováno. Několik proudů žhavé lávy zničilo už přes 180 domů a zaplavilo asi sto hektarů půdy. Španělská vláda i vedení regionu vyzvaly lidi přítomné na ostrově, aby se k postiženým místům nepřibližovali. Situace je podle vládních expertů velmi vážná.

Seismologové v okolí sopky v úterý zaznamenali několik dalších otřesů, což zvyšuje riziko vzniku dalších puklin, z nichž vyvře magma. Proudy natavené horniny místy vysoké až šest metrů se ze svahů valí do údolí a spalují vše, co jim stojí v cestě.

Velký problém by také nastal v případě, že by se láva střetla s mořskou vodou. Do ovzduší by se totiž začaly uvolňovat toxické plyny. Uzavřená je proto i část pobřeží.

Ostrov La Palma, na kterém žije kolem 85 tisíc lidí, zažívá erupci vulkánu poprvé po půl století. V roce 1971 sopka Teneguía v témže masivu chrlila lávu od 26. října do 18. listopadu. Zemřel při tom jeden turista, který se nadýchal toxických par poté, co překročil bezpečnostní zábrany.

Láva tehdy nezasáhla obydlené oblasti a vytekla do moře. Z toho důvodu se pak zvětšilo území ostrova asi o dva kilometry čtvereční.

Kvůli nynější erupci dorazil už v noci z neděle na pondělí na La Palmu i španělský premiér Pedro Sánchez. Ten se na ostrov vrátí opět ve čtvrtek, kdy tam má dorazit i španělský král Filip VI.

Tagy: