Lesními požáry trpí i zvířata. Přicházejí o své domovy a mají popáleniny po celém těle

Kalifornii sužují lesní požáry.

Požáry a zvířata

Ničivé lesní požáry nesužují pouze Evropu, s plameny se potýká i americká Kalifornie. Za poslední dny oheň poničil zhruba 500 domů, jedná se tak o jeden z nejničivějších požárů v historii státu. S ohnivým živlem bojuje přes 10 tisíc hasičů, kromě lidí však plameny ohrožují i volně žijící zvířata.

O zvířata, která trpí ohnivým peklem, se stará například záchranná stanice Gold Country. Jejich posledním zachráněným „pacientem“ bylo popálené medvídě.

„Je to ještě mládě, váží jen sedm kilo, takže je podobně velké jako tlustá domácí kočka. Má popáleniny druhého a třetího stupně na všech tlapkách,“ uvedla zakladatelka stanice Sallysue Steinová. Malé medvídě musí dočasně nosit ochrannou obuv, jeho stav se však zlepšuje.

Problémem nejsou jen požáry

„Nějaký čas ho budeme rehabilitovat, zatím ho dáme k ostatním mláďatům. Na jaře, až trochu povyroste, ho vypustíme zpět do divočiny,“ informovala Steinová. Záchranný tým má v péči i rysa, který taktéž utrpěl zranění při lesních požárech.

„Byl v hodně špatné kondici. Je to už dospělý rys, ale vážil zhruba polovinu normální váhy. Měl vážné popáleniny, byl vyzáblý a dehydrovaný,“ popsala zakladatelka. Kalifornii pak netrápí jen lesní požáry, ale i sucho a kácení lesů.

Zvířata tak přicházejí o své domovy. Letos stanice pomohla již více než čtyřem tisícům živočichů. To je zhruba o 60 procent více než v minulých letech.

Tagy: