PŘEHLEDNĚ: Ohnivá osa Sibiř–Řecko–Kalifornie. Kde všude ve světě zuří požáry?

Dopady klimatické změny, sucho a řádění ohnivého živlu letos pociťují po celém světě. O letních prázdninách se rozhořely požáry v desítkách zemí. Někde viní globální oteplování, jinde žháře či nedostatečnou hasičskou podporu. Kde všude je svět v ohni?

Nenadálé a rozsáhlé lesní požáry paralyzovaly Řecko minulý týden. Živel spaluje vnitrozemí i druhý největší ostrov Euboii, který ohnivá linie rozedrala na dva kusy. Lidé museli v zoufalosti utíkat na lodích, jiní se rozhodli zůstat a hasili požár kyblíky. Občané vládu viní z nepřipravenosti. Oheň mezitím požral už 85 tisíc hektarů lesa a zničil 300 budov. V noci na čtvrtek jeho sílu lehce utlumil déšť, v pátek pak hasiči situaci stabilizovali.

Itálie

Zatímco Španělsko a Portugalsko se na rozsáhlejší lesní požáry teprve připravují, v Itálii už propukly naplno. Oheň devastuje lesy a přibližuje se k obydleným oblastem. Hoří převážně Kalábrie a také Sicílie, kde naměřili teplotní rekord přes 48 stupňů Celsia. Podle agentury Reuters hoří také na ostrově Sardinie.

Turecko

Pustošivým požárům neunikl ani tento středozemský stát. Zatímco oheň pohltil lesy na jihu země, sever Turecka zasáhly přívalové deště a následné bleskové záplavy. Za posledních čtrnáct dní shořely v zemi desetitisíce hektarů lesa. Úřady navíc v červenci zaznamenaly teplotní rekord (49,1 °C) a sucho ohrožuje produkci zemědělských plodin.

Alžírsko

Také na africké straně Středozemního moře hoří lesy. V Alžírsku už v plamenech zemřelo nejméně 65 lidí. Mezi nimi bylo i 28 vojáků, kteří se pokoušeli zachránit vesničany v regionu Kabylsko. Alžírský ministr vnitra Kamel Beldžud se v médiích nad situací v zemi rozlítil, podle něj totiž ohně na různých místech zapalují žháři.

Rusko

Každoroční požáry v daleké Sibiři nevzbuzují pozornost médií. Přitom právě ony se velkou měrou podílejí na celkových emisích skleníkových plynů. „Lesní požáry na Sibiři jsou větší než všechny ostatní požáry ve světě dohromady,“ komentoval situaci americký list Washington Post. Poprvé v historii navíc letos dým ze sibiřských požárů dovanul až na severní pól.

USA

Také Spojené státy se potýkají s obrovskou vlnou veder. O požárech na západě USA informovala CNN Prima NEWS už na začátku července a oheň stále nepolevil. Zvláště kritická je situace ve státě Oregon, kde má řetězec lesních požárů takovou sílu, že generuje své vlastní mraky a bouřky. Informovala o tom americká CNN. Hoří také v Kalifornii či Montaně.

Kanada

Desítky mrtvých, teplota kolem 50 stupňů Celsia a přeplněná chladící centra – taková byla situace v Kanadě před dvěma měsíci. Horko polevuje jen zvolna a úřady se obávají dalšího rozšíření lesních požárů. Hasiči byli vtaženi do nevyrovnané bitvy v provincii Britská Kolumbie, postup ohnivé zdi se tam pokoušejí zpomalit hloubením děr.

Brazílie

Požár Amazonského pralesa se stal nelichotivým evergreenem každého roku. Také letos plameny okusují plíce planety, ze kterých se spíše stává uhlíkový hříšník. Emise, které oblast kvůli požárům vypustí do vzduchu, totiž začínají převyšovat objem oxidů, jaký tamní zeleň pohltí. Na likvidaci Amazonie se podílí také deforestace, ilegální těžba i nezodpovědná vláda.