Stávková pohotovost na letišti stále platí. Odbory jednají s vedením, zatím k omezení nedojde

Pražské Letiště Václava Havla

Stávková pohotovost na pražském letišti

Provoz pražského letiště zatím bude pokračovat bez omezení, jednání s odboráři proběhnou opět příští úterý. Novinářům to řekl člen představenstva Letiště Praha Pavel Východský po úterním jednání se zástupci čtyř odborových organizací působících na pražském letišti včetně Odborového svazu pozemní a letecké dopravy (OSPLD), který v pondělí na pražském letišti vyhlásil stávkovou pohotovost. Pokračování jednání potvrdil i místopředseda OSPLD Marek Sedlák. Stávková pohotovost nadále platí.

„Tato organizace (OSPLD) nám předložila konkretizované požadavky, my se k nim tento týden sejdeme a přijmeme k nim nějaký závěr,“ uvedl Východský a dodal, že jednání s odboráři bude pokračovat v úterý 16. července. Vedení letiště a odboráři si na něm vyjasní, které požadavky jsou reálné a které ne. Stávková pohotovost, kterou vyhlásil OSPLD, podle Sedláka stále platí.

ČTĚTE TAKÉ: Jak přežít na pražském letišti. Kde si dobít mobil, kam „uklidit“ děti a jak je to se sprchami

Letiště Praha podle informací na svém webu zaměstnává přibližně 2 700 lidí. OSPLD sdružuje přibližně 400 z nich a je podle Sedláka největší ze čtyř odborových organizací sdružujících zaměstnance ruzyňského letiště.

Důvodem vyhlášení stávkové pohotovosti je podle Sedláka dlouhodobé neodborné vedení ruzyňského letiště v personální oblasti a řízení lidských zdrojů. Odborový svaz dopravy (OSD), který také sdružuje zaměstnance letiště, naopak s vyhlášením stávkové pohotovosti nesouhlasí, protože letiště podle předsedkyně OSD Odbory Letiště Praha Vlasty Pallové se zaměstnanci i odbory pravidelně komunikuje.

Letiště Praha loni vykázalo čistý zisk 1,5 miliardy korun, meziročně o 1,2 miliardy korun vyšší. Oproti roku 2019 před pandemií covidu-19 je loňský výsledek stále nižší zhruba o 1,5 miliardy korun, tehdy čistý zisk firmy činil tři miliardy korun. Hrubý provozní zisk (EBITDA) letiště za loňský rok činil 3,1 miliardy korun, což bylo meziročně o 900 milionů více.

MOHLI JSTE PŘEHLÉDNOUT: Pražskému letišti hrozí stávka. Odboráři vyhlásili pohotovost, bouří se proti vedení

Tagy: