Jak přežít na pražském letišti: Kde si dobít mobil, kam „uklidit“ děti a jak je to se sprchami

Letiště Václava Havla v Praze

Přijíždíte na pražské letiště Václava Havla, ale váš let má zpoždění. Nejdříve jen pár desítek minut, následně z toho vznikne několikahodinové čekání. A neuděláte s tím vůbec nic – taková je realita dovolenkové sezóny. Jak se pořádně připravit na delší čas strávený na letišti? Jak se zabavit, kam „uklidit“ své děti a kde se případně osprchovat nebo dobře najíst? Redakce CNN Prima NEWS pro vás připravila pár tipů k „přežívání“ na letišti.

V současnosti se letiště nejen v Praze, ale po celém světě potýkají s enormním množstvím cestujících i nedostatkem personálu, kteří by pomohli s odbavováním dovolenkářů. Ke zpoždění letů ale může dojít prakticky kdekoliv a kdykoliv, tedy i mimo sezónu. Je proto na místě se na podobné situace řádně připravit – a nejen mentálně.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Problém s kufry na letišti v Praze? Těžká a špatně placená práce, popisuje bývalý zaměstnanec

Připravte se už doma

Pokazit se může leccos a těžko ze své pozice urychlíte opožděný let. Vyjeďte proto na letiště řádně připravení. Ujistěte se, že máte s sebou platný cestovní pas (a že má do expirace více než šest měsíců), dobijte si všechna svá zařízení, nachystejte si četbu, filmy či seriály a ideálně přibalte do příručního zavazadla také powerbanku pro případ, že třeba vašemu mobilnímu telefonu bude docházet šťáva a v okolí nebude žádná volná zásuvka na dobití. Neztratí se ani dezinfekce a vlhčené ubrousky.

Veřejná, nebo tranzitní zóna?

V článku najdete několik míst, které jsou dostupné pouze v tranzitní, tedy neveřejné části letiště. Dávejte si pozor, kde se co nachází, a využívejte mapu na oficiálních stránkách Letiště Praha. Bez platné letenky se přes turnikety zkrátka nedostanete. A naopak, jakmile vyjdete z tranzitní zóny, už se do ní zpět jen tak nedostanete.

Nepodceňte pitný režim ani svačinu

Lahev s pitím přes bezpečnostní kontrolu nepropašujete, prázdná nádoba ale má zelenou pro vstup do tranzitní zóny. Po celém pražském letišti jsou dostupná pítka s čistou vodou, využijte toho. Z vlastní zkušenosti doporučujeme alespoň půllitrovou lahev – ta se ostatně neztratí ani na cestách.

Stejně tak si přibalte do příručního zavazadla trvanlivé potraviny, například pečivo, sušenky či tyčinky na příležitostné zobání při čekání. Jen pozor – vyhněte se masným a mléčným výrobkům, v cílové destinaci byste s nimi mohli mít velké problémy.

Odpočiňte si v Relax zónách – zdarma

Letištních laviček je sice hodně, ale nepatří k těm nejpohodlnějším. Pokud si chcete dopřát kvalitnější odpočinek, zamiřte do Relax zóny. Nachází se v neveřejné tranzitní části Terminálu 1 (T1) a Terminálu 2 (T2), jsou otevřené 24 hodin denně, a především jsou zcela zdarma. Kdokoliv má platnou palubní letenku.

V Relax zóně T1, která se nachází v prvním patře vedle restaurace Runway, je k mání kávovar na kapsle, zásuvky pro dobíjení mobilních telefonů či notebooků, monitory informující o odletech i počasí a pohodlné sedačky. Nechybí ani vysokorychlostní WiFi připojení nebo malá knihovnička s novinami, časopisy a knihami. To samé platí i pro Relax zónu T2, kterou najdete ve 2. patře mezi prsty C a D. Prostory pojmou až okolo 100 osob.

Sledujte odlety i přílety na vlastní oči

Pražské letiště má v obou hlavních terminálech vyhlídkové terasy, odkud budete mít letadla jako na dlani. Můžete tak sledovat jak přílety, tak odlety včetně „rozjezdu“ na ranveji. Samozřejmě bezplatně. Ovšem pozor, obě terasy se nachází ve veřejné části letiště – doporučujeme je tedy navštívit dříve, než projdete turnikety na pasovou a bezpečnostní kontrolu.

První terasa se nachází ve veřejné části Terminálu 2 a naleznete ji ve druhém patře na začátku spojovacího objektu. Druhá terasa je součástí Restaurace Runway (dříve Restaurace Praha) a nachází se na Terminálu 1. Vstup na tuto terasu je možný pouze z „airside“, tedy z veřejné části, a je přístupná mimo zimní období.

Útočiště pro rodiče a děti

Pokud cestujete s malými dětmi, pravděpodobně oceníte klidnější prostředí, které nabízejí speciální místnosti pro rodiče a jejich ratolesti. „Rodinné úkryty“ jsou vybavené přebalovacími pulty, dostatkem prostoru pro hraní či mikrovlnnou troubou na ohřátí dětské výživy. V T1 se pokoj nachází ve druhém patře tranzitní části vedle Restaurace Runway. V případě T2 zamiřte až do třetího patra.

Několik dětských koutků – větších či menších – pak najdete v obou terminálech a mnohdy v blízkosti samotných nástupních bran, o prolézačky a další atrakce pro děti tudíž není nouze. Ve veřejné části můžete též narazit na velkoformátové hry Člověče, nezlob se nebo obří šachové figurky. Seznam dětských koutků najdete zde.

Osvěžte se ve sprše

Dlouhé čekání na let unaví i ty nejtrpělivější cestovatele, a i po příletu do Prahy by nejeden pasažér ocenil pořádnou sprchu. V neveřejné sekci T1 jsou sprchy součástí ubytovací služby AeroRooms za poplatek 150 korun za 30 minut. Při pronájmu pokoje je pak pochopitelně v ceně.

V T2 najdete dokonce bezplatné sprchy, a to v neveřejné části v prstu D, konkrétně ve třetím patře naproti salonku ERSTE Premier Lounge. Ručník a klíč jsou tam k zapůjčení za vratnou zálohu 10 eur. Jen si dejte pozor na otevírací dobu – nejsou nonstop, ale od 5:00 ráno do 22:00.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Cestující neznají svá práva. Při zpoždění můžeme dostat až půlku jízdného nazpět, říká expert.

Tagy: