Vládní podpora zahltila úřady práce. Lidé čekají hodiny, otevírací doby se zkrátily

Ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL)

Úřady práce pod tlakem

Boj žadatelů o dávky na úřadech práce pokračuje. Lidé stále čekají v dlouhých frontách a doufají, že jim peníze dojdou včas. Ministerstvo práce a sociálních věcí navíc zkrátilo úřední hodiny – žadatelé už nemůžou chodit na úřady čtyři dny v týdnu, ale pouze dva. Důvodem je mnohem větší počet lidí, kteří žádají o příspěvek na bydlení nebo např. o přídavek na dítě.

Pracovní úřad na Praze 4 má pracovní dobu do 17:00. Už krátce po polední pauze bylo zřejmé, že se na některé vůbec nedostane. Lidé nemají jistotu, že úředníci jejich požadavky stihnou vyřídit a po několikahodinovém čekání jim docházela trpělivost.

Na jiném úřadě je pak nedostatek zaměstnanců. „Jen v létě odešlo z našeho úřadu přes deset lidí. To, že jde zasílat přes internet, je sice hezké, ale ty nové softwary nejsou propojeny s našimi softwary, které jsou převážně z devadesátých let. Musí se tím pádem vše vytisknout a ručně zadávat do našich systémů, což naši lidi nestíhají,“ vysvětlil zaměstnanec úřadu.

Ministerstvo práce a sociálních věcí upravilo úřední hodiny. Lidé své požadavky mohou nově řešit pouze v pondělí a ve středu, dříve přitom mohli přijít i v úterý a ve čtvrtek. „My jsme úpravou úředních hodin řešili to, aby naši pracovníci na úřadech práce měli víc času opravdu administrativně řešit ty žádosti, co tam mají. Je to opatření, co je ve prospěch klientů proto, abychom je dokázali rychleji odbavovat,“ uvedl šéf resortu Marian Jurečka (KDU-ČSL).

„Důvodem tohoto dočasného kroku, ke kterému Úřad práce přistoupil na základě dohody s ministerstvem, je zajištění dostatečného časového prostoru na zpracování všech přijatých žádostí o příspěvek na bydlení a přídavek na dítě, o které aktuálně žádá mnohem vyšší počet lidí, než tomu bylo v předchozích měsících,“ hájila změnu úředních hodin tisková mluvčí Kateřina Beránková.

V případě, že si lidé potřebují zažádat o mimořádnou okamžitou pomoc, která pomáhá řešit akutní finanční problémy, mohou se na úřad práce obrátit i mimo úřední dny. Jednou z variant, jak se vyřešení žádosti dočkat v úřední hodiny, je si vzít volno a počkat na úřadu již od rána.

Tagy:
Marian Jurečka úřady mluvčí Úřad práce České republiky Ministerstvo práce a sociálních věcí České republiky