Loď Crew Dragon míří z ISS na Zemi. Pobyt ve vesmíru soukromé posádce prodloužilo počasí

Z Mezinárodní vesmírné stanice (ISS) se lodí Crew Dragon společnosti SpaceX vydali na cestu domů čtyři astronauti, kteří se zúčastnili první ryze soukromé pracovní mise na oběžné dráze organizované společností Axiom Space. Zamýšlený osmidenní pobyt na ISS si museli prodloužit kvůli nepřízni počasí v místě původně plánovaného přistání u pobřeží Floridy. Informovala o tom agentura Reuters s odvoláním na Axiom Space.

Loď Crew Dragon se čtyřčlenným týmem se odpojila od Mezinárodní vesmírné stanice ve 3:10 SELČ a vydala se na šestnáctihodinový zpáteční let, uvedla agentura Reuters.

Čtyřčlennou posádku mise Ax-1 vede bývalý astronaut NASA Michael López-Alegría, který je zároveň viceprezidentem Axiom Space. Prostřednictvím této společnosti si cestu na ISS zaplatili Američan Larry Connor, Izraelec Eytan Stibbe a Kanaďan Mark Pathy, které Axiom Space na svém webu označuje jako podnikatele, investory a filantropy.

Na ISS se posádka věnovala různým vědeckým a komerčním aktivitám, celkem měla v plánu 25 experimentů. Podle původních plánů se vesmírní turisté měli vydat na Zemi minulý týden v úterý.

Tagy: