Likvidace nehody na Teplicku pokračuje. Lokomotivy se podařilo oddělit zhruba na metr

Ve středu dopoledne by od sebe měli železničáři plně odtrhnout lokomotivy dvou nákladních vlaků, které se srazily v neděli odpoledne u obce Světec na Teplicku. Zatím se je podařilo od sebe odtáhnout zhruba o metr, řekla mluvčí Správy železnic Nela Friebová. Neštěstí si vyžádalo život jednoho strojvůdce, druhý byl středně těžce zraněný. Škoda je kolem 50 milionů korun. Provoz na trati, kde běžně jezdí jak nákladní, tak osobní doprava, stojí.

„Nyní budou práce pokračovat a předpokládáme, že během dopoledne by mělo dojít k úplnému odtržení obou vozů,“ doplnila mluvčí Friebová. Poté vyšetřovací tým zajistí černé skříňky a další důkazní materiál z hnacích vozů. Po ukončení odklízení následků kolize bude nutné odtěžit kontaminovanou zeminu kvůli úniku nafty a následně se bude trať opravovat. Práce potrvají asi do pátku 9. dubna.

U nehody zasahovaly dvě sanitky a vrtulník, který se vrátil zpět na základnu, Jedna z lokomotiv po střetu vzplála, vezla propan-butan, druhý vlak přepravoval náklad s uhlím. Hasičům se podařilo náklad hořícího vlaku uchránit. V neděli tam zasahovalo devět hasičských jednotek.

Neštěstí zřejmě mohl zabránit jeden ze strojvedoucích, který nezastavil před návěstidlem. „Nákladní vlak měl zastavit před návěstidlem, což se nestalo. Nenašli jsme žádnou chybu na zabezpečovacím zařízení,“ potvrdil v neděli generální inspektor Drážní inspekce Jan Kučera. Provoz na trati mezi stanicemi Bílina a Úpořiny je přerušen. Vlaky na trasu podle Kučery nevyjedou ještě několik dní.

Tagy: