Loprais ukázal na videu tragický okamžik. Potáhne se to mým životem, řekl závodník

Nehoda, o které napřed vůbec nevěděl, ale má tragický konec. Aleš Loprais se svým kamionem Praga srazil při Rallye Dakar člověka schovaného za dunou. Záběr z osudného okamžiku se objevil i na Facebooku českého závodníka. Na videu je patrné, že posádka neměla šanci muže zahlédnout.

„Utrpěl zranění a následně po dvou hodinách se mu udělalo nevolno a při transportu do nemocnice dostal infarkt. Takže… Vyhasl lidský život. A v podstatě mým přičiněním, protože já jsem točil volantem. Musím říct, že jsem o tom vůbec nevěděl. Stejně tak nikdo v posádce,“ uvedl Loprais ve videu na Facebooku, které v čase 1:43 nabízí moment nakonec tragické srážky.

Posted by Aleš Loprais Dakar Live on Tuesday, January 10, 2023

Fanouškovi rallye z Itálie bylo 69 let a v okamžiku neštěstí se nacházel za dunou, mimo výhled pilota. Zraněním podlehl při transportu záchranářským vrtulníkem do nemocnice.

České trio sedící v kamionu Praga se o zdrcující události dozvědělo až dávno po dojezdu deváté etapy vedoucí z hlavního saúdskoarabského města Rijád do Harazu. „Mám smutnou zprávu z bivaku. Respektive jsme se ji všichni dozvěděli, až jsme sem přijeli. Už jsme si šli lehnout a vytáhli nás komisaři, že mají záznam, že jsme měli střet s jedním pánem, který se snažil vyfotit naši Lady (kamion Praga, pozn. red.) někde za dunou,“ popsal 43letý Loprais chvíli, kdy se dozvěděl mrazivou zprávu.

Velmi litoval toho, co se stalo. „Strašně mě to mrzí a potáhne se to mým životem,“ poznamenal. Zároveň se svým fanouškům snažil vysvětlit, že tragédii nemohl zabránit a může to záběry z kabiny dokázat.

Synovec Karla Lopraise – legendy Dakaru – Aleš startuje už počtrnácté, jeho nejlepším umístěním je třetí místo. V letošním ročníku držel průběžnou první pozici. Po hrůzném incidentu ale musel skončit.

Tagy:
smrt Rallye Dakar tragédie fanoušek motorismus sport Aleš Loprais