Mach: Rakušan ohledně migrace ošálil lidi i celou vládu. Trošku mlžil, přiznala Gregorová

Petr Mach a Markéta Gregorová byli hosty pořadu 360° na CNN Prima NEWS

360° (85)

Tvrzení ministra vnitra Víta Rakušana (STAN) ohledně kvót a výjimek, které by měly být Česku a dalším státům zatíženým uprchlickou krizí z Ukrajiny poskytnuty v migračním paktu, neodpovídají skutečnosti. V pořadu 360° na CNN Prima NEWS to uvedl kandidát do Evropského parlamentu Petr Mach (SPD). Europoslankyně Markéta Gregorová (Piráti) přiznala, že v tomto ohledu Rakušan „možná trochu mlžil“.

V migračním paktu podle Macha žádná výjimka není. „Každý rok bude Evropská komise jen předkládat návrh na nové kvóty a každý stát může požádat o výjimku s tím, že má už migrantů dost. A o té výjimce bude hlasovat rada. Ale každá evropská země vám řekne, že už má uprchlíků moc. Proč bychom měli doufat, že zrovna nám ji schválí oproti ostatním?“ tázal se Mach.

ČTĚTE TAKÉ: Migrace může znovu rozhodnout americké volby. Biden ji dříve podporoval, teď mu láme vaz

S tvrzením, že o výjimce, jak ji prezentoval ministr vnitra, není v paktu žádná zmínka, souhlasil i europoslanec Tomáš Zdechovský (KDU-ČSL). „Byla to blbost, nic takového tam není,“ poznamenal s tím, že každé jednání Evropské rady je převážně o příslibech. „Ale vy to potom musíte dotáhnout, aby se to v textu objevilo. V tom, který máme k dispozici, to není,“ zdůraznil.

Že v tomto ohledu Rakušan skutečně trochu mlžil, připustila i Gregorová. „Já mu nevidím do hlavy, ale moje interpretace je, že v té době byl velký hlad po nějakém řešení,“ poznamenala.

Podle Macha však Rakušan ošálil nejen veřejnost, ale zjevně i celou vládu. „Ta si to nesmí nechat líbit. Nejdříve bude hlasovat Evropský parlament a pak rada. A tam je potřeba hlasovat proti, protože tam ty kvóty prostě jsou,“ upozornil.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Migrační pakt mi přijde jako lord Voldemort. Neuspokojuje nikoho, říká kandidátka do EP

Tagy:
Piráti Tomáš Zdechovský Markéta Gregorová Jaroslav Bžoch 360° Petr Mach politika migrace migrační pakt předvolební téma