Migrace může znovu rozhodnout americké volby. Biden ji dříve podporoval, teď mu láme vaz

Stejně jako před čtyřmi lety se migrace na hranicích USA a Mexika stává jedním z nejtřaskavějších volebních témat. Před minulými prezidentskými volbami Joe Biden sliboval, že migrační opatření uvolní, jenže současná krize ho nutí názor přehodnotit. To Donald Trump už hlásí, že po nástupu do Bílého domu proti migrantům znovu tvrdě zasáhne.

Postavte tu zeď. S tímto sloganem vyzývajícím ke stavbě opevnění na hranici USA a Mexika vyhrál Donald Trump volby v roce 2016. O čtyři roky později už exprezident se stejně ostrou rétorikou vůči migrantům neobstál. Hlasy mu sebral Joe Biden.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Primárky jsou trénink, Biden ani Trump se netrhnul. Čtyři faktory, které ukázalo superúterý

Ten se před volbami v roce 2020 naopak k migrantům choval přívětivě. Slíbil, že zvrátí tvrdá Trumpova opatření a především zastaví stavbu zdi. Místo toho, aby jako Trump příval migrantů brzdil, začal je Biden naopak do země zvát.

„Mohli bychom si dovolit vzít v mžiku další dva miliony. Představa, že 330milionová země nemůže přijmout lidi, kteří jsou v zoufalé nouzi a oprávněně prchají před útlakem, je naprosto bizarní,“ řekl dnešní prezident na jedné z akcí v roce 2019.

Jenže během Bidenova prezidentského mandátu se společenská nálada znovu změnila. Od jeho nástupu do úřadu přišly k jižní hranici USA minimálně tři miliony migrantů. Zvláště po loňském květnu, kdy vypršela migrační opatření spojená s covidem, se počty přicházejících migrantů začaly násobit.

Prudká změna nálady

Navzdory svým předvolebním slibům tak začal Biden migrační pravidla sám utahovat. Současná situace na hranicích mu ale láme politický vaz. Z migrace je totiž jedno z nejkřiklavějších volebních témat.

V nedávném průzkumu CNN získal Bidenův přístup k imigraci nejnižší hodnocení – pouze 30 procent Američanů vyjádřilo souhlas s tím, jak řeší otázku hranic.

„To vedlo Bidena k tomu, že výrazně změnil způsob, jakým o situaci na hranicích hovoří, a odklonil se od liberálnějších postojů k imigraci, které zastával jako uchazeč o prezidentský úřad. Vrátil se k centrističtějším názorům, které zastával jako senátor a viceprezident,“ hodnotí CNN.

Biden i Trump dobře vědí, že téma migrace může volby rozhodnout. Oba proto minulý týden hranici USA a Mexika navštívili. Trump se objevil v texaském městě Eagle Pass, Biden vyrazil do Brownsville.

Že se mění názor Američanů na otázku migrace, dokazují i další průzkumy. Když totiž vládl Trump, podpora zdi byla kolem 30 procent. A to zřejmě proto, že Trump téma mexické zdi příliš zpolitizoval a spojil se svou osobou, napsal list Washington Post.

Jenže během Bidenovy vlády se Američané stali vůči migrantům paradoxně skeptičtější. S existencí zdi a jejím rozšiřováním o další ploty a bariéry se ztotožňuje většina občanů USA.

Méně než polovina Američanů je přitom přesvědčena o tom, že by silnější zeď zlepšila situaci na hranicích. Migranti totiž k ilegálnímu vstupu do USA využívají i mělké přechody přes hraniční řeku Rio Grande. Navíc jsou v oblasti hranic tunely, které využívají pašeráci.

VIDEO: Výsledky úterních primárek v USA

Tagy: