Rakušan: Odmítám fámy o migračním paktu. Žádné kvóty, nic neplatíme, nemůže to být lepší

Předseda hnutí STAN a ministr vnitra Vít Rakušan v letním speciálu pořadu 360

360° 25.7.2023

Povinné relokační kvóty? Základní fáma, kterou zcela odmítám. V letním speciálu pořadu 360° na CNN Prima NEWS to o migračním paktu uvedl ministr vnitra Vít Rakušan (STAN). Ohrazuje se proti tvrzení, že Česká republika by měla přijmout určitý počet migrantů. Vyzdvihl naopak výhody, které zemi přinese vyjednaný kompromis reformy na úrovni EU.

„Nejde o to, co jsem chtěl já, ale jaký je vyjednaný kompromis, který bude výhodný i pro Českou republiku. Zásadní fáma je o tom, že máme povinné relokační kvóty. To zcela odmítám. Česká republika je odmítla. Nikdo nám nebude říkat, že musíme přijmout nějaký počet migrantů. To migrační pakt neobsahuje,“ zdůraznil Rakušan.

Doplnil, že pakt nastavuje i finanční solidaritu. „Na našem území máme 325 tisíc lidí z Ukrajiny. V tomto pohledu můžeme my z finanční solidarity jenom těžit,“ pokračoval. Vzhledem k tomu, že má České republika v současné době na svém území přes tři procenta ukrajinských migrantů, je podle něj značně dotčenou zemí. „Státy, které migrací trpí více než jiné země – což se týká nás, Polska a pobaltských států, na jejichž území je přes dvě procenta populace migrantů –, peníze platit nebudou,“ vysvětlil Rakušan.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Fiala kritizoval Polsko a Maďarsko za blokaci migrační dohody. Jdou proti zájmům ČR, myslí si

Pro tyto země bude platit výjimka. „Vyjednali jsme ji my, EU s tím nepřišla. Je to náš nápad a tlak, který se prosadil přímo při vyjednávání. Řekl jsem, že nemůžeme být zemí, která přispívá, když na území máme 325 tisíc uprchlíků z Ukrajiny. V kompromisu je zapsáno, že země, které jsou obzvlášť dotčené ukrajinskou migrací, nemusí přispívat nic,“ pokračoval ministr.

Ukrajinci tu po válce nebudou „na volno“

Co tedy bude znamenat migrační pakt pro občany České republiky? „Nemáme relokační kvóty, takže nemusíme přijmout ani uprchlíka. A za druhé – vyjednali jsme výjimku, kdy nemusíme ani platit do solidárního mechanismu. Lepší výsledek si představit neumím,“ konstatoval předseda hnutí STAN.

K situaci Ukrajinců v Česku Rakušan podotkl, že na našem území nebudou po válečném konfliktu takzvaně na volno. „Až skončí válka, buď se vrátí domů, nebo zde budou žádat o azyl. Nebudou zde ‚na volno‘, že bychom jim řekli, že tady mohou žít navěky. Skončí takzvaná dočasná ochrana, tedy mimořádný akt na ochranu lidí, a budou žádat o azyl. A pokud o něj zažádají, budeme na tom v danou chvíli dobře, protože ostatní státy Česku přispívají, abychom migrační nápor zvládli,“ podotkl.

Okomentoval i fakt, že v programu koalice PirSTAN bylo uvedeno „ne povinným kvótám“ s dovětkem „solidarita má být dobrovolná“. Podle reformy migrační politiky EU má však být povinná. „Dobrovolná nebo povinná... v současné době přispíváme stovkami milionů korun do projektu MEDEVAC a Pomoc na místě. Do té dobrovolné už přispíváme dlouhodobě. Chápu, že je třeba princip nějak nastavit,“ konstatoval Rakušan.

ČTĚTE TAKÉ: Přijetí běženců z třetích zemí odmítá dle průzkumu většina Čechů. Solidaritu by projevili jinak

Zároveň však odmítá představy občanů například o Syřanech, kteří „se plazí někdo po hranici a Česko je bude muset přijmout“. „Nikoho tady nebudeme muset nechat. Pakt o migraci a azylu definuje lepší návratovou politiku do země původu, dodržování místních dohod a přísnější hraniční procedury, aby se sem lidé nedostávali. Finančně na tom ale můžeme opravdu vytěžit,“ řekl Rakušan.

Tagy: