Části chatařů se zvedla daň z nemovitosti o tisíce korun. Na zaplacení zbývají již jen hodiny

  • Téma: Daně
  • Jiří Bydžovský
  • Valerie Fišrová
  • 30. května 2024 18:55
Majitelé chat čeká vyšší daň z nemovitosti.

Majitelé chat čeká vyšší daň z nemovitosti

Pátek je posledním dnem pro zaplacení daně z nemovitosti. Týká se všech majitelů bytů, domů nebo pozemků. Letos přitom daň vychází výrazně dráž. Základní sazba stoupla až o osmdesát procent. V některých případech se navýšení týká jen chatařů, kteří si tak oproti stálým obyvatelům obcí mohou připlatit tisíce korun.

Jedním z takových míst je Černá v Pošumaví – zatímco místních se daň z nemovitosti dotkne jen nepatrně, majitelé rekreačních chat a chalup si zde připlatí, a to až pětinásobně. I podle starousedlíků je to příliš.

ČTĚTE TAKÉ: Nově daně z nemovitostí. Pan Karel platí sedm místo dvou tisíc korun. Neúměrné, zlobí se

„Je to moc drahé, lidé na to nemají. Takhle škubat lidi není normální,“ poznamenal obyvatel obce Michal Vandura. „Stěžují si, ale co na to říct. Je to hrozné,“ dodala jeho manželka Anna Vandurová.

Chalupáři se k tomuto tématu vyjadřovat nechtěli, potvrdili však, že ještě před dvěma lety zaplatili na dani pouze přes 600 korun. Loni už to byly více než tři tisíce a letos ještě o minimálně další dva tisíce více.

V katastru Černé v Pošumaví je přes 200 nemovitostí, které jsou trvale obydlené. Dalších 530 slouží v chatových osadách k rekreačním účelům.

Podobné je to ve Vysokém Újezdu ve středních Čechách. Podle vedení obce se daň z nemovitostí zvýšila hlavně z toho důvodu, že je pro nové obyvatele třeba zajistit fungující infrastrukturu.

„My jsme platili zhruba deset tisíc korun. Máme nějaké pozemky, nemovitosti a dneska platíme víc než padesát tisíc korun. Takže ten nárůst je obrovský,“ sdělil redakci CNN Prima NEWS bývalý starosta Vysokého Újezdu Josef Vlasák.

Zastupitelé mnoha obcí zvedli ruku pro nejvyšší možný místní koeficient daně z nemovitosti. Umožňuje jim to zákon a obecní rozpočty si polepší.

„Zhruba osmdesát procent poplatníků už uhradilo svou daňovou povinnost,“ poznamenala mluvčí Finančního úřadu Jihočeského kraje Jana Králová.

Zbylým dvaceti procentům majitelů nemovitostí zbývá čas do páteční půlnoci. Za zpoždění hrozí sankce.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Daňový návrh lidovců snad spadl z nebe, nechápe Bartoš. Zbláznili se, rýpla si i Dostálová

Tagy:
daně daň z nemovitosti zdražení ekonomika finance Černá v Pošumaví Vysoký Újezd