Nově daně z nemovitostí: Pan Karel platí sedm místo dvou tisíc korun. Neúměrné, zlobí se

Ve Zlíně se výrazně zvýšila daň z nemovitosti.

Daň z nemovitosti se v některých městech výrazně zvýšila

Zvýšení daně z nemovitostí dělá mnohým majitelům vrásky na čele. V některých městech totiž roste i takzvaný místní koeficient. Kdo má dům nebo třeba byt, tak si připlatí. Například ve Zlíně vzrostla daň až na čtyřnásobek.

Pan Karel Martinec dostal rozpis k platbě daně z nemovitostí a nevěřil vlastním očím. Za byt a garáž ve Zlíně bude místo necelých dvou tisíc platit sedm. „Je to neúměrné, protože když se podívám, kolik platí v jiných obcích a v jiných městech, tak si myslím, že ten nárůst je mnohem větší, než by měl být,“ uvedl pro CNN Prima NEWS Martinec.

ČTĚTE TAKÉ: Řecko jde proti proudu, bude mít šestidenní pracovní týden. Kterým směrem míří Česko a EU?

Město se hájí tím, že k nepopulárnímu kroku, zvýšení koeficientu, přistoupilo po dlouhých patnácti letech.

„Místní koeficient jsme navýšili v průměru na 2,6, oproti krajským městům typu Pardubice, Hradec Králové je to zhruba o 0,6. Důvod, proč je to navýšení tak velké, je, že v roce 2023 jsme měli v rámci krajských měst zdanění nejnižší,“ sdělil náměstek primátora města Zlín Miroslav Chalánek.

Svaz měst a obcí dlouhodobě usiloval o to, aby si obce a města mohly tento koeficient stanovit.

„Používají daň z nemovitosti k tomu, aby zabezpečily veřejné služby ve své obci. Od hromadné dopravy až po úpravu chodníků,“ poznamenala výkonná ředitelka Svazu měst a obcí ČR Radka Vladyková.

„Primárně nešlo o zvednutí koeficientu, šlo o zvednutí daně a ten výnos jsme jakýmsi způsobem konfrontovali s potřebami, které ten veřejný prostor má,“ dodal Chalánek.

Zatímco Zlín má nově stanovený koeficient 2,6, v Mladé Boleslavi nebo Hradci Králové je to 3, v Praze dokonce 5. Dobrou zprávou je, že minimálně město Zlín prý tento koeficient nezvýší v příštích čtyřech letech.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Jurečka mrzačí důchodový systém, míní Hrnčíř. Třicet let se nic nedělo, reagoval Kohajda

Tagy:
město Zlín krajské město Svaz měst a obcí České republiky ekonomika daň z nemovitosti Miroslav Chalánek