Místo na zeď mohou děti malovat maxi křídami na doma vyrobenou tabuli

Děti kreslení křídou na chodník milují. Co ale dělat, když na to není počasí, nebo si chtějí hrát doma či na zahradě? Sežeňte si staré dřevěné dveře, tabulovou barvu a vyrobte dětem vlastní přenosnou tabuli. A aby jim nechyběly křídy, tak ty se dají snadno vyrobit také. Bude to skvělá zábava i v případě, že vám doma zůstane malý marod.

Pokud vaše děti také rády kreslí na tabuli nebo si dokonce hrají na školu, nesmí jim chybět ve výbavě vlastní školní tabule. Ze starých dveří nebo jiné větší dřevěné desky snadno vyrobíte přenosnou tabuli. Podle potřeby ji můžete používat v bytě, domě, na chatě, balkoně, terase či zahradě. Výroba i manipulace je velmi snadná.

Materiál pro výrobu domácí školní tabule:

  • staré dveře ze skříně nebo jiná dřevěná deska
  • barva nebo lak na dřevo (není nutné)
  • tabulová barva (seženete v hobby marketech nebo v barvy/laky)
  • elektrická pila a kotoučová bruska
  • papírová maskovací páska
  • dva kusy stejně dlouhých řetězů
  • čtyři kovová očka
  • svinovací metr, obyčejná tužka
  • plochý štětec
  • ruční kleště, šroubovák a vruty, větší kovové panty
  • dřevěné hranoly nebo prkna
  • kovové nebo plastové krabičky
  • křídy, hadřík nebo houbičku

Jak vyrobit školní tabuli ze starých dveří od skříně:

Podle velikosti dveří si vyrobte z dřevěných desek nebo hranolů vzpěru. Ta bude sloužit jako podpěra tabule, ale aby se dala tabule snadno přenášet, případně byla pohodlně skladná, ukotvěte vzpěru na panty, ne napevno. Tabule pak bude fungovat podobně jako štafle. Výšku vzpěry měřte od pantu směrem dolů a pak do stran.

Nařežte si desky na potřebnou délku. Vše zabruste, očistěte a natřete barvou nebo lakem. Natírání není nutné, ale materiál bude trvalejší a můžete zvolit barvu ladící se zařízením dětského pokoje.

Rozměry si průběžně kontrolujte. Výsledná podpěra by měla mít ideálně desku po stranách jako nohy a několika deskami vodorovně by měly být nohy spojené, minimálně jednou do tvaru H, ale více desek podpěru zpěvní. Obruste, očistěte a natřete i samotné dveře. Můžete použít bezbarvý lak, mořidlo nebo jakoukoliv barvu na dřevo, ideálně vhodnou i pro venkovní použití, pokud byste tabuli dlouhodobě využívali právě venku. Tabulovou část tady natírat nemusíte.

Umístěte panty na horní část podpěry a přidělejte podpěru na zadní stranu dveří. Dávejte pozor na správné umístění, abyste měli pak k dispozici právě přední zdobenou část dveří.

Na vhodné místo, asi v půlce podpěry a dveří (vždy naproti sobě), umístěte kovové háčky, na které pak nainstalujete stejně dlouho řetízky pro ukotvení roztažené vzpěry. To zabezpečí, aby se tabule nesložila.

Pro ukládání kříd a houbičky na mytí tabule přidělejte ještě vhodné krabičky. Skvěle se budou hodit staré plechové krabice s víčkem, ale můžete použít i jiné vhodné nádoby.

Před nanesením tabulové barvy si okraje oblepte ochrannou papírovou páskou. natřete vnitřní stranu přední části dveří a po zaschnutí pásku sundejte.

Natřete černou tabulovou barvu a nechte důkladně vyschnout. Měla by stačit jedna vrstva, ale můžete použít i dvě, aby byl povrch trvanlivější a odolnější proti oděru. Při práci postupujte podle návodu od výrobce.

Jak vyrobit domácí maxi křídu

Smíchejte sádru podle návodu od výrobce a přidejte jako barevný pigment výtvarné temperové barvy. Kartonovou ruličku od toaletního papíru na spodní straně zalepte papírovou páskou a vystelte pečicím papírem.

Sádrovou směs nalijte do připraveného obalu a nechte do druhého dne důkladně vyschnout a ztvrdnout. Pak už stačí jen z hotových kříd odstranit karton a pečicí.

Tagy: