Vyrobte si houpačku ze zbytku palety

K pobytu na letní zahradě pohoda na houpačce bezpochyby patří. A pokud ji ještě nemáte, můžete si ji snadno vyrobit z přebytečné palety. Pár vrutů, lano a nakonec ještě polštářky, kterým vytvoříte originální povlak bez šití. Pojďte se do toho pustit!

Celou paletu, která bude tvořit podsedák, bude potřeba si upravit, aby se na ní pohodlně sedělo. Kladívkem tedy zatlučte všechny hřebíky, které můžou být uvolněné a koukat ven. Pak ji bruskou obruste pěkně dohladka.

Zbytek z palety, ze kterého bude opěrka houpačky, je potřeba také upravit. Zkraťte ho na takovou šířku, která bude odpovídat šířce palety na sedák. Potom také pečlivě obruste všechny hrany, abyste omezili vznik třísek.

Po očištění můžete palety připevnit k sobě. Použijte vruty a aku šroubovák. Do každého prkénka dejte dva nebo tři vruty. Spojení pak bude opravdu pevné.

Lana, která budou houpačku držet, jsou ze staré houpačky. Je potřeba vyvrtat otvory, kterými se provléknou. Jeden bude v horním pravém rohu, druhý vpravo dole v lati před poslední příčkou. Stejně tak budou dva otvory na levé straně.

Teď přišel čas houpačku ošetřit, aby odolávala povětrnostním vlivům a také měla barvu podle našich představ. Použijte barvu určenou na venkovní použití. Bude stačit úplně obyčejná univerzální, vodou ředitelná barva. Natírat můžete dle svého uvážení. My jsme zvolili metodu suchého štětce. Štětec namočíte v barvě a důkladně z něj ale přebytky o hranu plechovky zase otřete. Barvy se tak nanáší na povrch minimum a vzniká patinovaný efekt. Pomocí dlouhých šroubů s oky připevněte lana. Provlékněte je předvrtanými otvory a ze zadní strany pořádně zajistěte matkou.

Houpačku pak musíte samozřejmě zavěsit. Ideální jsou háky v trámech třeba na pergole nebo terase. Před zavěšením je potřeba houpačku ještě vyvážit. Pohybujte provazy tak, abyste dostaly sedátko do roviny s podlahou. Na každé straně udělejte uzel. A aby se vám na houpačce příjemněji sedělo, vytvořte si ještě polštářky. Vychytaně bez šití. Polštářovou výplň položte na velký kus látky (může posloužit i stará záclona, povlečení apod.). Přeložte na něj nejprve horní a spodní stranu látky. Pak přehněte i levou a pravou stranu látky.

A udělejte na nich uzel. Stejně tak si udělejte polštářků, kolik potřebujete.

Tagy: