Manželce vyhrožoval zapálením auta či domu, pak ji ubodal. Oběť jsem já, hájil se u soudu

Obžalovaný P. B. měl dlouhodobě psychicky a fyzicky týrat svou manželku.

Muž v Turnově ubodal manželku, dostal 17 let

Sedmnáct let vězení se zvýšenou ostrahou. Takový verdikt ve čtvrtek padl u krajského soudu v Hradci Králové, který rozhodoval v případu vraždy ženy ubodané letos v únoru v Turnově na Semilsku. Odsouzeným je její manžel, vinu ale neustále popírá.

Obžalovaný P. B. měl dlouhodobě psychicky a fyzicky týrat svou manželku. Přiopilý jí měl nadávat, vyhrožovat zapálením auta či domu. Paličkou na maso jí rozbil mobil a na její sledování si měl najmout soukromého detektiva, protože ji podezříval z nevěry. Sám ji sledoval na veřejných městských kamerách dostupných on-line. Nátlak skončil až ubodáním ženy.

ČTĚTE TAKÉ: Záhada ohořelého ženského těla v Kostelci. V zemědělské hale na kraji obce ho našli hasiči

Šestapadesátiletý muž byl kvůli domácímu násilí vykázán z domu. Na svou manželku si proto počkal na schodech u Přemyslovy ulice. Tam ji sedmkrát bodl nožem, potom z místa odešel. Žena zemřela na místě. Na policejní služebně se později sám udal.

„On poměrně dlouhodobě ovládal a týral svoji manželku. V době, kdy se začala vymykat z jeho vlivu, a dokonce dosáhla jeho vykázání z místa bydliště, se rozhodl, že se jí pomstí. Počkal si na ni na místě, kde věděl, že venčí psa, a napadl ji. Usmrtil ji poměrně brutálním způsobem,“ uvedl státní zástupce Milan Vacek.

Náhled muže je ale jiný. Za oběť se považuje on. Žena ho podle něj bila, kopala do rozkroku a vyhrožovala, že ho podřeže ve spánku. Svou výpověď už čtyřikrát změnil. Ve čtvrtek byl nepravomocně odsouzen za plánovanou vraždu na 17 let ve věznici se zvýšenou ostrahou. Po celou dobu nesouhlasně kýval hlavou.

„Ano, nesouhlasím. Soud nemá vůbec žádné důkazy, jenom domněnky, a já jim předvedl několik důkazů, které vůbec nevzali na zřetel a úplně je otočili,“ řekl po vynesení rozsudku reportérovi CNN Prima NEWS muž. I na otázku, zda se cítí stále nevinen, zněla jeho odpověď „ano“.

„Důkazy proti panu obžalovanému jsou dostatečné, to jeho přesvědčení o nevině vychází z jeho osobnostní charakteristiky, jak ji zjistili znalci. On je skutečně osobou sebestřednou, naprosto nekritickou, citově plochou, je to manipulátor. Ovládá nebo snaží se ovládat své okolí. A právě to, že jeho manželka přestala tomu vlivu podléhat, vedlo k jeho rozhodnutí ji potrestat, tedy usmrtit,“ vysvětlil Vacek.

Muž se hned na místě proti rozsudku odvolal. Státní zástupce si ponechal lhůtu na rozmyšlenou. Případ tak poputuje k soudu vyšší instance.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: „Největší zrůda našich dějin“. Opilec z Bohumína rozpoutal peklo, neušetřil ani syna a vnuka

Tagy:
Krimi zprávy soud týrání krimi Královéhradecký kraj Semilsko brutalita vražda Turnov věznice se zvýšenou ostrahou