Manželé napadli slovně i fyzicky skupinu dětí. Vinu odmítají, soud přiznal dětem bolestné

Muž napadl romské děti

Útok na romské děti

Olomoucký krajský soud řešil v úterý případ napadení skupiny romských dětí v Lipníku nad Bečvou. Toho se měl dopustit manželský pár z Přerova, který ale odmítá, že by děti surově bil, jak tvrdí obžaloba. Soud dětem nepřiznal odškodné za duševní útrapy, pouze bolestné. Rozsudek je pravomocný.

Incident se měl odehrát už v dubnu 2019 v zámecké zahradě v Lipníku nad Bečvou. Manželský pár měl podle obžaloby agresivně zaútočit slovně i fyzicky na sedm romských dětí, které předtím údajně urážely jejich dceru. Tři děti pak skončily na ošetření v nemocnici. Manželé svoji vinu od začátku odmítají. S médii ale komunikovat nechtějí. „Určitě ne, děkujeme. Nebudeme se vyjadřovat. Myslím, že jsem to řekl jasně,“ uvedl obhájce manželů.

Manželé zcela odmítají rasový podtext konfliktu. Podle nich padla jediná facka, po které se skupinka rozprchla. A zatímco páru se nelíbí výše původního trestu, zmocněnci dětí naopak usilovali v odvolání o zvýšení odškodnění. „Máme za to, že ty útrapy, které děti během napadení utrpěly, by měly být řádně ohodnocené,“ řekla zmocněnkyně napadených dětí Petra Vytejíčková.

Soud nakonec původní rozsudek mírně upravil a dětem nepřiznal třítisícové odškodné za duševní útrapy. „Bylo by možné přiznat bolestné poškozeným, což učinil už okresní soud. Nicméně jsme jim nepřiznali nárok na odškodnění dalších duševních a jiných útrap, neboť podle našeho názoru nebyl tento nárok dostatečně prokázán,“ řekl soudce Michal Jelínek.

Zmocněnkyně napadených dětí Klára Kalibová není s verdiktem spokojená. „Je to skandální rozhodnutí. Některé objektivní zjišťování, jestli paní učitelka sledovala, jestli měly děti duševní útrapy, či ne, jde podle mě nad rámec. Je to jednoznačně motivováno nevolí soudu přiznat náhradu za nemajetkovou újmu,“ uvedla Kalibová.

Zatím není jasné, jestli zmocněnci proti dnešnímu rozhodnutí soudu podají mimořádné odvolání. Rozsudek už je ale pravomocný.

Tagy:
manželé rozsudek soud napadení Přerov Lipník nad Bečvou Krajský soud v Ostravě Michal Jelínek