Masakr v Praze zasáhl celou společnost. Na studenty má značný dopad, shodují se rektoři

U Filozofické fakulty v Praze zasahují policisté.

Rektoři Karlovy univerzity o důsledcích střelby na fakultě

Střelba na pražské Filozofické fakultě UK má značný dopad na psychický stav a pocit bezpečí studentů i pracovníků škol. Ve společném prohlášení to uvedlo předsednictvo České konference rektorů. Rektoři a rektorky také poděkovali za podporu pro studenty a studentky či zaměstnance Univerzity Karlovy. Lidé darovali lidem zasaženým touto tragédií a také střelbou v Klánovickém lese už přes 57 milionů korun. Vyplývá to z údajů na webech sbírek.

„Tragická událost, která se odehrála na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy, silně zasáhla nejen naši akademickou obec, ale i celou společnost,“ uvedli nejvyšší představitelé vysokých škol. „Důsledky této události na psychický stav a pocit bezpečí našich studentů i zaměstnanců jsou značné. Budou vyžadovat pozornost všech vysokých škol,“ doplnili.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Policisté našli v domě střelce z univerzity dopis. Přiznal se v něm k vraždám v Klánovicích

Mladý muž ve čtvrtek v budově Filozofické fakulty UK na Palachově náměstí zastřelil 13 lidí, čtrnáctá oběť zemřela v nemocnici. Masový vrah se později sám zastřelil. Dalších 25 lidí bylo zraněno, část velmi těžce. Policie střelce spojuje také s případem vraždy muže a jeho dvouměsíční dcery v Klánovickém lese na okraji Prahy z 15. prosince.

Podpora ze strany veřejnosti, odborníků, policie i politické reprezentace proto má podle rektorek a rektorů velký význam. Hned po střelbě z 21. prosince vzniklo několik sbírek pro oběti a jejich blízké. Nejvíce peněz lidé darovali zatím ve sbírce Nadačního fondu Univerzity Karlovy, a to asi 46,4 milionu korun. V další sbírce na webu Masarykovy univerzity je zhruba 795 tisíc korun a ve sbírce na portálu Donio pro blízké jedné z obětí dalších 917 tisíc korun.

Na portálu Znesnáze21 také lidé vybírají peníze pro rodinu muže, který byl spolu se svou dvouměsíční dcerou zavražděn v Klánovickém lese v Praze 15. prosince stejným pachatelem jako později lidé na univerzitě. Vybráno bylo dosud více než 9,2 milionu korun.

Tagy: