Masivní požár domu na Českolipsku. Než dorazili hasiči, budova byla kompletně v plamenech

Marný boj s plameny svádělo několik desítek hasičů při požáru rodinného domu na Českolipsku. K ohni v Zákupech se dostali pozdě, stavba už byla kompletně v plamenech. Nikdo nebyl zraněn, hořet začalo, když majitelé nebyli doma. Škoda je ale velmi vysoká.

Když dorazili hasiči na místo, byl už objekt ve třetí fázi hoření. Plameny šly střechou ven. „V tu chvíli už se soustředili pouze na to, aby zachránili, co se dalo. Z garáže se jim podařilo vytlačit dva automobily a vynést elektrokola,“ popsal mluvčí hasičů Libereckého kraje David Kořínek.

Z dřevostavby zbyly jen zděné základy a pár ohořelých trámů. O požáru domu, který stojí téměř na samotě, se hasiči dozvěděli pozdě. Majitelé totiž doma nebyli. „V takové situaci by pomohlo jedině čidlo napojené na nějaký pult centrální ochrany,“ dodal Kořínek. Škoda na majetku je obrovská, majitelé přišli nejen o dům, ale i o veškeré vybavení.

„Přibližný odhad je 17 milionů korun, zhruba jeden milion je pak hodnota věcí, které se hasičům podařilo od ohně uchránit,“ upřesnil výši škod mluvčí.

Na místě se ve středu sešli vyšetřovatelé od hasičů i kriminální policie. Vzhledem ke stavu poničeného objektu potrvá zřejmě dlouho, než určí příčinu požáru. Ve hře stále zůstává několik variant – od technické závady až po žhářský útok.

Tagy: