Chtěli ho zabít? Matka muže, jenž se pokusil uprchnout z Valdic, líčí vlastní verzi útěku

Matka věžně, který se pokusil uprchnout z přísně střežených Valdic promluvila. O syna se prý bojí

Promluvila rodina vězně, který se pokusil utéct

Věznice Valdice se o víkendu musela vypořádat s pokusem o útěk jednoho z trestanců. Dozorci muže zpacifikovali a cestu ke svobodě mu překazili. Redakci Krimi zpráv televize Prima se ale ozvala matka odsouzeného s tvrzením, že ho vězeňská stráž chtěla zabít a že se o něj bojí.

Josef Š. byl 17krát soudně trestaný. Čtyřikrát už ho soud poslal do vězení a v současnosti si odpykává trest za loupežné přepadení a pokus o vraždu. Rozhodnutí justice se však vzepřel. V sobotu dopoledne měl nejprve uprchnout z vycházkového dvora a následně překonat ploty i zeď věznice.

Následně se ho vězeňské službě podařilo chytit v poli u věže číslo tři. Jelikož mají ve Valdicích podstav zaměstnanců, na strážní věži tou dobou nikdo z ostrahy nebyl. „Mně psal, že překonal několik překážek – dva ploty, a pak nějakou zeď s žiletkami a že je celý pořezaný a odmítli ho ošetřit,“ uvedla pro CNN Prima NEWS matka odsouzeného Irena Šafáriková.

Podle našich informací ale o víkendu ve věznici nebyl lékař. Štábu Krimi zpráv se pak v sobotu podařilo zadrženého vězně natočit v okamžiku, kdy ho eskorta převážela k ošetření do nemocnice. Zhruba po hodině a půl ho dozorci přivezli zpět.

„Oni říkají, že mají málo příslušníků, ale i ten útěk mu prostě museli umožnit. Má zvýšenou ostrahu, takže by ho měl někdo hlídat pořád. Podle mě ho chtěli zastřelit z věže, ale zrovna tam nikdo nebyl. Spoléhali na to, že se to stane,“ řekla matka odsouzeného. „Musím říct, že tato myšlenka, je tak absurdní, že nemá ani význam ji komentovat,“ reagovala na obvinění mluvčí Vězeňské služby ČR Markéta Prunerová.

Původně si měl muž odpykat čtyřletý trest. „Deset si tam přivydělal, takže teď mu zbývá jedenáct. Každý říká, že mu ještě přidají. A já jsem se dočetla, že každý kriminálník má nárok na útěk. Nikoho nezabil, nic po cestě neudělal. Dostal se vlastně jenom přes zeď do pole, tak podle mě by mu neměli dát nic,“ upřesnila matka odsouzeného.

U soudu byl Josef Š. naposledy v únoru, kdy mu Vrchní soud v Praze zamítl odvolaní proti původnímu rozsudku za pokus o vraždu spoluvězně v Horním Slavkově. Toho měl pobodat upraveným příborovým nožem. Podle našich zdrojů se přitom Josef Š. pokoušel v minulosti utéct i ze zmíněného Slavkova.

Tagy:
vražda vězení útěk Vězeňská služba České republiky Valdice (věznice)