Vězni z Valdic ukrývali miniaturní mobily. Po odhalení chtěl jeden zařízení rozkousat

Mobil ve věznici

Telefony ve věznici

Dva ukryté mobilní telefony odhalila kontrola u vězňů z Valdic. Šlo o miniaturní typy jen o něco málo větší než krabička od sirek. Trestanci jedno ze zařízení náhodou vypadlo z kapsy během prohlídky. Další spoluvězeň se pokusil svůj mobil rozkousat, aby zničil případné důkazy.

Namátková prohlídka cely vězeňskou službou přinesla ovoce. Objevila hned dva mobily, které nemají za mřížemi co dělat. Šlo o miniaturní, ale plně funkční telefony, které se dají snadno ukrýt. K odhalení valdických vězňů dopomohla i trocha štěstí.

„Staršímu z nich při kontrole vypadl mobilní telefon z kapsy, zatímco mladší z nich ho měl při kontrole schovávat v ústech. Pak se ho pokusil rozkousat a tím znehodnotit,“ vysvětlila okolnosti prohlídky policejní mluvčí Eliška Majerová.

Zabavené telefony mají na výšku něco málo přes šest centimetrů, vejdou se do nich dokonce dvě SIM karty. Stejné či podobné typy se prodávají na internetu v cenovém rozmezí od 500 do 1 000 korun. O tom, jakou cenu má pro trestance za mřížemi, se dá jen spekulovat. Stejně tak, jak se ho do věznice podařilo propašovat. Jisté je, že vězňům přitíží.

„Za přečin maření výkonu úředního rozhodnutí a vykázání se těmto odsouzeným může trest navýšit až o dva roky,“ dodala Majerová.

Kriminalisté navíc zjišťují záznamy o hovorech, SMS a obsahu SIM karet. Prověřují možné zneužití při další trestné činnosti.

Tagy: