Násilník, který chtěl spoluvězně ubodat upraveným nožem. Kdo je muž, který utíkal z Valdic?

Kdo je uprchlý vězeň z Valdic?

Kdo je uprchlý vězeň?

Vězeň, který se v sobotu při útěku z valdické věznice dostal až za její zdi, je nebezpečný násilník. Už v minulosti byl podle informací CNN Prima NEWS souzen například za pokus o vraždu spoluvězně. Nyní si odpykává několikátý trest.

Byla sobota devět hodin dopoledne. Ve valdické věznici právě probíhaly návštěvní hodiny, když z areálu vyběhlo několik dozorců a psovod. Z oddělení pro nejnebezpečnější trestance se pokusil utéct jeden z vězňů. Ozvala se střelba a strážní následně vedli uprchlíka zpátky za mříže. Podle zdrojů obeznámených s případem jde o dvaatřicetiletého Josefa Š. „Mohu potvrdit, že šlo o člověka, který byl odsouzen za násilnou trestnou činnost,“ sdělila mluvčí Vězeňské služby Markéta Prunerová.

Muž má mít přes 15 záznamů v rejstříku trestů. Ve vězení byl už čtyřikrát, naposledy za loupež. Letos v únoru mu vrchní soud potvrdil dalších deset let za pokus o vraždu. Ve věznici v Horním Slavkově měl spoluvězně pobodat upraveným příborovým nožem.

V sobotu dopoledne měl Josef Š. zmizet z vycházkového dvora, utíkat desítky metrů k věži, přelézt dva ploty, proběhnout dvě ochranná pásma a přelézt zeď. Teprve za ní ho dozorci dopadli. Nyní se zjišťuje, jak je možné, že se tak nebezpečný vězeň dostal až mimo areál věznice. Na místě byli až do večerních hodin policisté a zaměstnanci generální inspekce bezpečnostních sborů. Zjišťovali, zda byl zákrok adekvátní a v pořádku. „Zasáhli přesně tak, jak měli a prchající vězeň byl zpacifikován. Byla použita služební zbraň, ale nikdo z přítomných nebyl zraněn,“ uvedla Prunerová.

Jak se CNN Prima NEWS podařilo zjistit, ve strážní věži nikdo nebyl, nikdo tam vězně nehlídal. Věznice má málo lidí a další zaměstnanci odcházejí. „Tato mimořádná událost má přímou souvislost s tím, že se věznice Valdice potýká s velkým personálním nedostatkem,“ řekla Prunerová. „Vězeňská služba je v jakýchkoliv podmínkách povinna udržet především bezpečnost a bezpečné prostředí ve věznicích a my pro to uděláme všechno,“ uvedl generální ředitel věznic ČR Simon Michailidis.

Nedostatek příslušníků je ale ve Valdicích dlouhodobý problém. Dokonce prý do Valdické věznice už nějaký čas jezdí vypomáhat zaměstnanci z jiných zařízení. „Rozhodně se nebojím, protože tady žiju odmalička a myslím si, že ti příslušníci, co tam pracují, jsou profesionálové. Takže rozhodně strach nemám,“ popsal jeden z místních obyvatelů.

Tagy:
policie CNN Prima NEWS věznice Královéhradecký kraj Česko Valdice Simon Michailidis Vězeňská služba České republiky Valdice (věznice)