Měšice, Loučka, Rožnov. Psycholog popsal, proč rodinných tragédií přibývá

Policisté u rodinného domu v Měšicích u Prahy, kde byli nalezeni čtyři mrtví lidé.

Rodinných vražd v poslední době přibývá

Rodinná tragédie, která se stala na začátku týdne v obci Měšice v okrese Praha-východ, otřásla Českem. Muž tam zavraždil manželku, dvě děti a pak spáchal sebevraždu. Psycholog pro CNN Prima NEWS popsal, co člověka dovede k tak hrůznému činu. Podobných případů navíc v poslední době přibývá.

Motivem tragédie v Měšicích byly podle policie partnerské problémy, manželka měla požádat o rozvod. Vše vyvrcholilo nejspíš v noci z neděle na pondělí, kdy měl muž vzít do ruky svou legálně drženou zbraň a s ní připravit o život všechny své blízké – manželku a dvě nezletilé děti. Následně pak spáchal sebevraždu.

Sousedé popsali, že muž byl poslední dobou nervózní. I přesto podle nich ale nic nenasvědčovalo tomu, že se za zdmi rodinného domu na okraji Měšic může stát taková tragédie.

„Takový čin je důsledek naprostého selhání člověka, kdy už se cítí naprosto bezradný a neví kudy kam. Dost často se objevuje tvrzení ,měl jsem tmu před očima, a až když jsem to udělal, tak jsem se probral‘,“ uvedl psycholog Karel Humhal.

Jestli to podobně vnímal i otec rodiny z Měšic, se nikdy nedozvíme. Následky trojnásobné vraždy se rozhodl vyřešit sebevraždou. I přesto, že se problémy měly týkat jen jeho vztahu s manželkou, rozhodl se naprosto nepochopitelně připravit o život i své dvě naprosto bezbranné děti.

„Jediné, co člověka napadne, je, že usoudil, že by se děti bez něj nedokázaly probíjet životem a že potřebují jeho péči. Samozřejmě mylně, protože společnost by se o ně postarala,“ doplnil Humhal.

Rodinné tragédie na Vsetínsku

Trojnásobná vražda a následná sebevražda v Měšicích je za poslední dobu už třetí podobnou rodinnou tragédií.  V dubnu otřásl děsivý případ Loučkou na Vsetínsku. Muž tam nejprve nožem připravil o život svou manželku a tři malé děti. Nakonec pořezal i sám sebe a ještě způsobil výbuch domu, který zřejmě měl vraždy zamaskovat.

Otec rodiny pak skončil ve velmi vážném stavu v nemocnici. Jakmile se jeho zdravotní stav zlepšil, policisté podali návrh na jeho vzetí do vazby. Tam teď může přemítat nad následky svého jednání. Není vyloučené, že za mřížemi stráví zbytek svého života.

Další tragédie se stala na začátku srpna také na Vsetínsku. V Rožnově pod Radhoštěm strážník městské policie nejprve zastřelil svou družku a pak i dvě děti. Následně spáchal sebevraždu. Ten den mělo mít jedno ze zavražděných dětí oslavu narozenin. Spekuluje se ale o rodinných rozepřích.

Podle psychologa za zvýšený počet podobných masakrů může hlavně napětí ve společnosti. „Byl covid, který velmi zasáhl do psychiky lidí, je válka na Ukrajině a je i krize. Řada lidí ztrácí jistotu a bojí se, co bude,“ vysvětlil psycholog.

Policisté mají k dispozici zatím jen statistiky kriminality do konce srpna. Za prvních osm měsíců letošního roku už ale přišlo o život násilným způsobem 102 lidí.

Tagy: