Robejšek: Migrační pakt je rozbuška, podporuje rozpad EU. Pelikán řekl, proč nemůže fungovat

Komentátor Petr Robejšek a orientalista Petr Pelikán ve vysílání Zprávy Plus na CNN Prima NEWS

ZPRÁVY PLUS (109)

Migrační pakt není podle politologa Petra Robejška žádným řešením, ale spíše rozbuškou. Uvedl to v pořadu Zprávy Plus na CNN Prima NEWS a naznačil, že by se mohlo rovněž jednat o jednu z příčin rozpadu Evropské unie. Orientalista Petr Pelikán vysvětlil, proč podle něj schválený balík opatření nemůže fungovat.

„Solidaritu většinou definují ti silnější a ti slabší ji mají jenom splňovat,“ uvedl Robejšek a poznamenal, že pokud ji nesplňují, tak za to musí platit. „Pokud Maďarsko nebude ochotné přijmout kvóty, které mu pošlou, a nebude chtít ani platit 20 tisíc za hlavu, vznikne konflikt,“ dodal s tím, že v podobné situaci bude například i Slovensko.

ČTĚTE TAKÉ: Eurokomisařka rozsekla český spor. Můžete mít z migračního paktu výjimku, vzkázala do Prahy

Jako rozbuška ale působí podle Robejška migrační pakt i v české politice. „Nevím, jestli si to vláda uvědomuje, ale když nebude sloužit vlastním zájmům, to znamená, nepostaví se na odpor tomuto nucení, tak se nemusí dožít příštích voleb,“ zdůraznil.

Pelikán: Pakt vnímá lidi jako zboží

Pelikán podotkl, že migrační pakt vychází v mnoha bodech z předpokladů, které jsou mimo realitu, a proto podle něj nebude fungovat. „Například počítá se zvýšenou ochranou hranic, ta by ale měla existovat už teď a neexistuje. Migranti se zkrátka nezastaví v nějakých centrech na vnější hranici Evropské unie. Budou se snažit dostat a dostanou se do svých cílových zemí, stejně tak se budou přesunovat, i když budou přerozdělováni,“ vysvětlil s tím, že migrační pakt omylně chápe lidi jako zboží, které nemá vlastní vůli.

Celá záležitost ohledně migračního paktu podle orientalisty postupně vyšumí, ještě předtím však nadělá mnoho zlé krve.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Je to diktát, ne solidarita, tvrdí Fico. Slovenský premiér odmítl nově schválený migrační pakt

Tagy:
Evropa Petr Pelikán imigranti Zprávy plus Petr Robejšek politika migrace migrační pakt