Schillerová: Ministr vnitra by měl rezignovat. O migračním paktu lhal v přímém přenosu

Místopředsedkyně hnutí ANO Alena Schillerová

360° (108)

Ministr vnitra Vít Rakušan by měl rezignovat. V pořadu 360° na CNN Prima NEWS to řekla místopředsedkyně hnutí ANO Alena Schillerová v souvislosti s migračním paktem, ohledně kterého podle ní „lhal v přímém přenosu“. Rakušan ale krátce předtím na sociální síti X poznamenal, že výjimka v ustanovení zahrnuta je a debatu ohledně migračního paktu ovládl populismus.

„Tvrdil, že v textu je vyjednaná výjimka, že dokud budeme přijímat ukrajinské uprchlíky, že se na nás migrační pakt vztahovat nebude, že tam nejsou žádné kvóty. Jenomže nic z toho není pravda,“ poznamenala předsedkyně poslaneckého klubu.

ČTĚTE TAKÉ: Fiala a Rakušan o migraci lžou, tvrdí Kalousek. Ministr vnitra pakt nečetl, přisadil si Zdechovský

Ministr vnitra podle ní dostal Českou republiku do obrovského problému, a hnutí ANO proto ve čtvrtek plánuje během mimořádné schůze vyzvat vládu, aby o migračním paktu ještě jednala a „pokusila se s ním něco udělat“.

Migrační balíček schválili europoslanci minulou středu. Podle Rakušana umožní účinnější ochranu vnějších hranic Evropské unie a rychlejší vyhošťování. Výjimka pro státy nadměrně zatížené migrací v migračním paktu podle jeho tvrzení navíc je. „A to v článcích 9, odst. 3 xv, 11 a 61. Je určena například pro státy, které mají dnes na svém území velký počet ukrajinských uprchlíků, jako jsou Česko, Polsko nebo Pobaltí,“ napsal ve středu na sociální síti X.

Europoslanec Tomáš Zdechovský (KDU-ČSL) však oponoval, že si Rakušan pakt pořádně nepřečetl. „Ano, kvůli vysokému počtu uprchlíků máme dočasnou výjimku, ale za dva roky (až pakt vstoupí v platnost) to může být jinak. Ukrajinci se mohou vrátit a my budeme muset být ‚povinně solidární‘. Nehledě na to, že když bude velká migrační vlna (a to bude), tak na nás bude vyvíjen mnoha způsoby enormní tlak, abychom migranty přijali. V tom je ten ďábel ukrytý v detailu,“ uvedl na sociální síti X.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Je to diktát, ne solidarita, tvrdí Fico. Slovenský premiér odmítl nově schválený migrační pakt

Tagy: