Mikulecký: Land Rovery české armády? Poslat v nich vojáky na frontu je vražda

Bezpečnostní expert Milan Mikulecký

Občas nakupujeme věci, které po nás nikdo nechce a k naší obraně je nevyužijeme, řekl ve vysílání CNN Prima NEWS bezpečnostní expert Milan Mikulecký. Kritizoval také zastaralý vozový park, mimo jiné například vozy Land Rover, které jsou 20 let staré. Poslat v nich vojáky na frontu se podle něj rovná asistované sebevraždě.

„Je celá řada věcí, za které je možné současné vedení ministerstva obrany chválit, ať už to je uzavření smlouvy DCA nebo navýšení rozpočtu,“ řekl ve vysílání CNN Prima NEWS bezpečnostní expert Milan Mikulecký. Podotkl ale, že je zde také spousta problémů. „Mám pocit, že občas nakupujeme věci, které po nás nikdo nechce a k naší obraně je nevyužijeme. A ty věci, které jsou zásadní, a samohybné minomety jsou jedny z nich, neustále odsouváme v čase,“ řekl ve vysílání CNN Prima NEWS bezpečnostní expert Milan Mikulecký.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Žádný megaúspěch, řekl Havlíček k munici. Svět nás chválí a ANO plive, reagovala Pekarová

Kritizoval také obnovu vozového parku. „Postupně se zbavujeme sovětské techniky, jako byly vozy UAZ. Zapomínáme ale na to, že Land Rovery, které má naše armáda ve výzbroji, jsou staré 20 let,“ sdělil Mikulecký.

Zdůraznil, že jsou nejen za hranicí své morální i fyzické životnosti, ale byla to také vozidla koncipovaná pro úplně jiný způsob vedení válek. „Poslat v nich dneska vojáky kamkoliv na bojiště se rovná asistované sebevraždě,“ pronesl Mikulecký.

Dodal, že ministerstvo obrany se za bývalého ministra Lubomíra Metnara pokoušelo nakoupit vozidla, která by Land Rovery nahradila. „Ten výběr dopadl katastrofálně. Ministerstvo obrany ve finále vybíralo pouze ze čtyř nabídek a žádná z nich nesplnila parametry. V tuhle chvíli se tenhle nákup odsunul o 10 let. Je neuvěřitelné, že by vojáci měli jezdit ve 30 let starých autech,“ sdělil bezpečnostní expert.

Tagy:
Land Rover Lubomír Metnar Armáda ČR Rover Ministerstvo obrany České republiky Milan Mikulecký