Žádný megaúspěch, řekl Havlíček k munici. Svět nás chválí a ANO plive, reagovala Pekarová

Místopředseda hnutí ANO Karel Havlíček a předsedkyně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová

Svět obdivuje českou muniční iniciativu. Přišla v pravý čas a může zachránit celá ukrajinská města, hodnotí například britský deník The Telegraph. Ne každý se ale dívá na tuzemský úspěch stejnou optikou. Podle místopředsedy hnutí ANO Karla Havlíčka nejde o „žádný megaúspěch“. Na jeho slova reagovala šéfka Poslanecké sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09). „Hnutí ANO si nad naší pomocí Ukrajině opět odplivlo. Voliči aspoň budou mít jasno v tom, na čí straně ve skutečnosti stojí,“ napsala na sociální síti X.

Díky českému nákupu 800 tisíc dělostřeleckých granátů nemusí ukrajinské jednotky tolik šetřit s tím, co jim zbývá. Už nyní přestaly na frontě ustupovat a mohou si dovolit zahájit odvetné palby. Praha podle britského listu The Telegraph nejenže získala obráncům čas, ale také zřejmě zachránila celá ukrajinská města.

„Pokud je dělostřelectvo králem bitev, pak tím, kdo tvoří krále, je nyní... Česká republika,“ píše se v komentáři na závěr. Ačkoliv poradce pro národní bezpečnost Tomáš Pojar uvedl, že první dodávky munice v rámci iniciativy by se měly dostat k Ukrajincům nejpozději v červnu, už nyní jde o krok, který si chválí i další komentátoři v zahraničí.

Ne každý ale sdílí podobné nadšení. Místopředseda opozičního hnutí ANO Karel Havlíček se nechal slyšet, že by byl radši, kdyby se jednalo o ukončení války mezi Ukrajinou a Ruskem, třebaže iniciativu vlády Petra Fialy (ODS) nijak zvlášť nerozporuje ani nekritizuje.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Ruští rebelové znovu útočí na území Kremlu. Paradoxně tím pomáhají Putinovi, varuje Just

„Úspěch bude, když tahle šílená válka skončí. Úspěch bude, když se to posune do nějakého finálního stavu. My to nekritizujeme, ale nepovažuji to za nějaký megaúspěch. Považuji to za aktivitu, která může té situaci částečně pomoci, ale úspěch bude to, když se ty země domluví,“ řekl v podcastu Ptám se já na Seznam Zprávách.

Na jeho slova posléze zareagovala šéfka dolní komory Markéta Pekarová Adamová a srovnala Havlíčkův výrok s titulkem listu The Telegraph, který pojednával o tom, „jak Česká republika právě zastavila Putina a zachránila Ukrajinu“.

„Zatímco komentátoři respektovaných médií světového formátu obdivují úspěšnou českou iniciativu, hnutí ANO si nad naší pomocí Ukrajině opět odplivlo. Voliči aspoň budou mít jasno v tom, na čí straně ve skutečnosti stojí,“ napsala předsedkyně Sněmovny na sociální síti X.

Bude potřeba více munice, zní z Kyjeva

Ukrajinský ministr zahraničí Dmytro Kuleba na tiskové konferenci v Kyjevě prohlásil, že se ještě tento týden chce spojit s českými kolegy, kteří podle něj mají nastínit plán dodávek munice. „Podle prvních náznaků se naši muži na frontě v nejbližší době dočkají navýšení dodávek munice,“ řekl šéf ukrajinské diplomacie.

„Česká iniciativa je koncipována tak, aby byla realizována v průběhu celého roku. První munice bude dodána v nejbližší době, poté budou v průběhu roku přicházet nové dodávky,“ dodal. Zároveň ovšem varoval, že válka není tímto krokem rozhodně u konce. „Česká iniciativa je výborná, ale ani zdaleka nestačí,“ řekl Kuleba, podle kterého se Kyjev bude snažit o další podobné dodávky.

Rusko je totiž stále ve značné přesile, a to nejen v lidských zdrojích, ale také co do zásob munice. Přešlo na válečnou ekonomiku a dokáže měsíčně vyrobit třikrát více dělostřeleckých nábojů, než dokážou USA a Evropa vyrobit pro Ukrajinu. Vyplývá to z analýzy americké CNN, kterou si můžete přečíst zde.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Štáb CNN na frontě natočil noční operaci, při které ukrajinská armáda vyzvedávala raněné. Kvůli nepřetržitým bojům musí být zdravotníci v pozoru hlavně v noci. Podívejte se na reportáž níže.

Tagy: