Sledujte ŽIVĚ: Miliardy pro Česko z EU? Leyenová o jejich využití diskutuje s Babišem

Ursula von der Leyenová s Andrejem Babišem

Kanál 3 - Online - živé ad hoc vysílání

Evropská komise v pondělí oficiálně schválí český národní plán obnovy, díky němuž Česká republika získá z mimořádného fondu Evropské unie 180 miliard korun na oživení ekonomiky po koronavirové krizi. Šéfka unijní exekutivy Ursula von der Leyenová zároveň přijela do Prahy prodiskutovat české představy o využití peněz s premiérem Andrejem Babišem.

První peníze obdrží Česko pravděpodobně v září poté, co je schválí ministři financí členských zemí EU. Komise dostala českou investiční strategii začátkem června a na její zhodnocení měla dva měsíce. Její experti neshledali v plánu žádná zásadní pochybení, která by Brusel přiměla lhůtu překročit a vyžadovat nápravu, jako tomu bylo v případě Maďarska. U něho má Evropská komise problém s nedostatečným bojem proti korupci u veřejných zakázek. Česko splnilo veškerá zásadní kritéria, podle nichž má být například 37 procent peněz určeno na klimaticky šetrné projekty a 20 procent na digitalizaci.

Babiš v pondělí dopoledne uvítá předsedkyni komise v budově Státní opery, při jejíž nedávné miliardové rekonstrukci byly využity nové technologie. Von der Leyenová, která již se schválenými plány objela více než polovinu členských zemí EU, by s premiérem měla probrat podrobnosti české strategie či vyhlídky na oživení české ekonomiky.

Česko by kromě přímých dotací ve zmíněné výši mohlo z fondu získat i výhodně úročené půjčky. Na rozdíl od některých jiných zemí o ně však zatím nepožádalo, ačkoli Babiš před červnovým summitem tuto možnost otevřeně podpořil.

Tagy: