Milovaný N’Golo Kanté. Mistr světa na hřišti i v pokoře, letitý řidič Mini Cooperu

Byť jméno N’Golo Kanté nefiguruje mezi střelci, podíl francouzského záložníka na jízdě londýnské Chelsea až do finále Ligy mistrů je takřka nedocenitelný. Jeho akční rádius na trávníku je obrovský, ale důvodů, proč nejen fanoušci Blues drobného středopolaře zbožňují, je více. Lidé si cení jeho povahy, která neobnáší žádné hvězdné manýry. A na rozdíl od svých spoluhráčů se nevozí v autech v hodnotě několika milionů korun a stále zůstává věrný Mini Cooperu.

Přesně v tomto voze opouštěl ve středu ve večerních hodinách londýnský stadion Stamford Brigde. Jak je tomu poměrně často zvykem, i v odvetném utkání semifinále Ligy mistrů proti Realu Madrid předvedl heroický výkon. N’Golo Kanté rozjel první i druhou gólovou akci Chelsea, na hřišti byl prakticky všude a výrazně se podepsal pod postup týmu trenéra Thomase Tuchela do finále milionářské soutěže. Znovu byl aktuální již několik let starý vtip: 70 procent zeměkoule pokrývá voda, zbytek Kanté.

Když tedy odjížděl po šichtě domů, čekala na něj u výjezdu z areálu minimálně stovka nadšených fanoušků. Ze svého Mini Cooperu lidem oblečeným do modrých barev zamával, zatroubil a zmizel do noci.

Zatímco ostatní fotbalisté jeho kalibru si – přehnaně řečeno – kupují pomalu každý měsíc nová auta, nejlépe supersporty typu Ferrari a Lamborghini v hodnotě několika milionů korun, 30letý Kanté už dlouho zůstává věrný svému drobnému vozu. Před necelými šesti lety, když přestupoval z Caen do Leicesteru City, si Mini Cooper pořídil za zhruba 20 tisíc liber, tedy přibližně 600 tisíc korun. Ani po zisku dvou titulů v Premier League, ceny pro hráče roku, vítězství na mistrovství světa a bouračce neměnil.

Jestli něco vystihuje Kantého, je to skromnost. Přestože podle webu Spotrac bere 144 tisíc liber týdně (4,3 milionu korun), uvěřitelně si zachovává tvář normálního chlapíka, který jen dělá to, co ho baví, a velmi si váží toho, že za to dostává královsky zaplaceno. „Máme obrovské štěstí, že nám fotbal slouží jako živobytí,“ řekl například v roce 2018, kdy podepsal právě platný kontrakt.

Tehdy trval na tom, že uhradí celý svůj podíl na dani a odmítl návrh Chelsea, aby platil prostřednictvím offshore společnosti. Pokud by kývl, ušetřil by nemalé množství financí. Kantého kolega z francouzské reprezentace Blaise Matuidi k tomu řekl: „Tento příběh jsem nezaznamenal, ale nepřekvapuje mě to, protože je to N’Golo. Je dokonalý, nepodvádí. Jen trochu, když hraje karty.“

Lidskost Kantého neobnášející žádné manýry hvězd dosvědčil i Cedric Kipre, jeho bývalý spoluhráč z Leicesteru. Webu Goal.com řekl, že když měl s bratrem problém najít apartmán, sympatický parťák je nechal měsíc bydlet u sebe. „Neudělal by to každý a bylo to od něj opravdu hezké. Jsem opravdu pyšný, že jsem měl možnost někoho takového poznat. Nikdo není pokornější než N’Golo,“ uvedl Kipre.

Pokora pramení z chudých poměrů, ve kterých pařížský rodák s malijskými kořeny vyrůstal. Rodina na tom byla ještě hůře, když zemřel N’Golův otec. Tehdy Kantému bylo teprve 11 let a sám pomáhal řešit složitou ekonomickou situaci tím, že v ulicích Paříže nějaký čas uklízel odpadky. Takový příběh by prakticky sám o sobě mohl být důvodem, proč je Kanté mezi fanoušky tak oblíben.

Malý velký fotbalista je navzdory velké popularitě poměrně ostýchavý, nesmělý, nepotrpí si na záři reflektorů. Když Francii v roce 2018 za velkého přičinění pomohl získat titul mistrů světa, nechtělo se mu příliš juchat na pódiu. K pozvednutí trofeje před fotografy ho musel doslova dotlačit spoluhráč Steven N’Zonzi.

Zato při samotných zápasech nepotřebuje žádné pošťouchnutí. Jméno Kanté v zápisech o utkání kromě kolonky „sestavy“ nenajdete příliš často. Za šest sezon v Premier League dal pouze čtyři branky. Ale od střílení gólů na hřišti není. Jeho hlavní kanceláří je střed hřiště, kde si poctivě nadělává pořádné „přesčasy“. Nachází se zkrátka všude. Zachraňuje svízelné situace, je velmi úspěšný v maření útoků soupeře, mistr světa v odebírání balonů. Pohybem pak nikterak nešetří při zakládání ofenzivních akcí svého týmu.

Přesně to předváděl také v semifinálovém dvojutkání v Lize mistrů s Realem Madrid a díky tomu si Chelsea po devíti letech zahraje finále. V sobotu 29. května v Istanbulu si to Kanté a spol. rozdají o trofej s Manchesterem City.

O nepostradatelnosti Kantého svědčí slova kouče Tuchela, který Blues převzal letos v lednu. „Musí přijmout fakt, že ho budu objímat. Už teď to dělám hodně.“

Tagy:
Premier League Real Madrid Chelsea Londýn Liga mistrů finále fotbal sport Leicester City Thomas Tuchel N´Golo Kanté Mini Cooper Blaise Matuidi Liga mistrů UEFA Chelsea FC Leicester City FC N'Golo Kanté