Ministerstvo chce zakázat pohyb v lese mimo zpevněné cesty. Ohradil se i ombudsman

Lesní cesta

Návrh chce omezit vstup do lesa

Projížďka lesem na kole či na běžkách nemusí být v blízké budoucnosti úplně samozřejmá. Podle návrhu novely z dílny Ministerstva zemědělství by totiž byl zakázán pohyb v lesích mimo zpevněné cesty. Ne každému se ale nápad líbí, do boje proti omezování se vydal i ombudsman.

Na kole už jen po zpevněných a vyznačených cestách. Tak by se to podle návrhu líbilo ministerstvu zemědělství. „Cyklista nemůže volně jezdit po lese, protože to ničí lesní porost. Ale může využívat lesní cesty tak, jak to dnes cyklisté běžně dělají,“ sdělil ministr zemědělství Marek Výborný.

ČTĚTE TAKÉ: Monumenty české krajiny i bohatý catering. Cyklistický seriál Road Classics nabízí mnohé

Nově by ale jako lesní cesta měla být definována pouze cesta zpevněná. Stačilo by trochu sejít z cesty nebo si splést zpevněnou cestu s nezpevněnou a už by lidem hrozila pokuta až pět tisíc korun. Proti tomu se ohrazuje i ombudsman. „Běžný člověk těžko vyhodnotí, co je a co už není zpevněná komunikace. Nehledě na to, že pod sněhem takový lyžař opravdu nepozná, na jakém typu cesty stojí,“ sdělila mluvčí Kanceláře veřejného ochránce práv Markéta Bočková.

Formulace v novele podle ombudsmana prakticky omezuje pohyb v lesích. Vhodnější by podle jeho kanceláře byly jiné způsoby ochrany. „Posloužit by mohlo například zavedení přestupku poškození lesa pohybem na nemotorových vozidlech, jako jsou právě kola nebo lyže,“ dodala Bočková.

Bod o zpevněných lesních cestách není jediný, který vzbudil rozruch. Novela v tuto chvíli sbírá desítky připomínek v parlamentu. „Připomínkové řízení je od toho, abychom dostali zpětnou vazbu a vychytali skutečně ta problematická místa, která v tom zákoně jsou. Já mohu potvrdit, že některé připomínky určitě budeme akceptovat,“ řekl ministr Výborný.

Všechny výtky k novele zákona by mělo ministerstvo vyhodnotit v následujících měsících. A běžkaři mohou mezitím doufat, že nebudou muset běžky dřít o beton a houbaři sbírat houby u patníků.

MOHLI JSTE PŘEHLÉDNOUT: Výborný ostře zkritizoval SPD. Návrh hnutí by stál zemědělce 40 miliard ročně, varuje ministr

Tagy:
les cyklista ombudsman Marek Výborný Ministerstvo zemědělství České republiky lesní cesta