Ministr svému resortu rozumět nemusí, řekl Bělobrádek. Zmínil značné výhody pro Výborného

Poslanec Pavel Bělobrádek okomentoval zvolení Marka Výborného do čela ministerstva zemědělství.

K věci 23.6.2023

Kritika kandidáta na post ministra zemědělství Marka Výborného (KDU-ĆSL) kvůli chybějícím zkušenostem s danou oblastí je podle poslance Pavla Bělobrádka (KDU-ČSL) nepochopením smyslu a účelu ministerské instituce. V pořadu K věci na CNN Prima NEWS bývalý předseda lidovců konstatoval, že člen vlády je politickou postavou a na odbornou část výkonu funkce má náměstky nebo vrchní ředitele. Zároveň prohlásil, že Výborného dosavadní nízká provázanost s resortem může být v některých ohledech i výraznou výhodou. Marek Výborný by měl v čele ministerstva zemědělství vystřídat Zdeňka Nekulu (KDU-ČSL) koncem června.

Volbu Marka Výborného do čela ministerstva zemědělství už podpořili premiér Petr Fiala (ODS) i prezident Petr Pavel. Kritici ale poukazují na to, že Výborný nemá dostatek zkušeností ze sektoru zemědělství na to, aby mohl resortu šéfovat. „Není nikdo, kdo by byl odborníkem na celé ministerstvo zemědělství, to je naprostá chiméra,“ uvedl ve vysílání CNN Prima NEWS Pavel Bělobrádek s tím, že ministr dělá politická rozhodnutí na základě podkladů od svého odborného aparátu nebo po konzultaci s dalšími kolegy.

ČTĚTE TAKÉ: V zemědělství tiká hodně časovaných bomb. Experti nastínili problémy, které čekají Výborného

Svou myšlenku následně rozvinul. „To je jako kdyby ministr zdravotnictví rozuměl úplně všemu – od lékáren přes nemocnice po ambulantní specialisty,“ vysvětloval Bělobrádek. Dodal, že ministr je politická funkce a jednotlivé podklady mu dodává odborný aparát.

Výborný nastupuje s čistým stolem

Bělobrádek následně sice uznal, že v některých věcech Výborného nezkušenost nevýhodou být může, ale zároveň upozornil, že v jiných ohledech jde naopak o výraznou výhodu. „Rozhodně nemůžete mít střet zájmů, s nikým z oboru nejste zadobře ani za špatně. To znamená, že před sebou nemáte diskuse o tom, že někomu nadržujete nebo ne. Přicházíte s čistým stolem a v tomhle případě to skutečně bývá výhoda,“ popsal.

Podle bývalého předsedy KDU-ČSL by měl nový ministr zemědělství začít schůzkou se všemi zástupci jednotlivých segmentů, které pod resort spadají. „Jsem přesvědčený, že je skutečně potřeba se sejít jak s ostatními kolegy z veřejné správy, tak i se zástupci neziskových sektorů a odborných institucí. A nezapomínat ani na spotřebitele, kterým je potřeba vysvětlovat, jak se situace má,“ uvedl Bělobrádek.

Ministr zemědělství Nekula oznámil odchod z funkce minulý týden. Mezi důvody svého rozhodnutí mimo jiné uvedl, že necítil podporu z vedení strany. V posledních měsících byl pod tlakem kvůli vysokým cenám potravin. Na jeho práci si stěžoval například prezident Svazu obchodu a cestovního ruchu ČR Tomáš Prouza, který politika vyzval k omluvě. Ministr totiž prohlásil, že za vysoké ceny potravin mohou hlavně obchodní řetězce. Omluvit se odmítl. Jiní experti Nekulu naopak pochválili za to, že zajistil vyšší podporu malým zemědělcům a dobře zvládl české předsednictví v EU. Marka Výborného do ministerské funkce jmenuje prezident Pavel 29. června.

Budoucí ministr zemědělství má za sebou řadu let v politice. Kdo je Marek Výborný?

Tagy: