Legendární česká zmrzlina slaví 60 let. Co obsahuje původní, nikdy nezměněná receptura?

Nanuk Míša slaví 60 let

Češi milují obyčejné nanuky na dřívku. V oblíbenosti vede tvarohová příchuť a mezi nejpopulárnější zmrzliny u nás patří nanuk Míša. Vyrábí se už 60 let podle stejné receptury.

První Míšové neměli dřívko ani polevu. Byla to jen kostka. Od roku 1962 ale slavný český nanuk urazil dlouhou cestu. Receptura se však nemění. „Základní surovinou je samozřejmě tvaroh tak, jak všichni Míšu znají. Dalšími jsou mléko, cukr, voda a samozřejmě smetana,“ uvedl místopředseda představenstva firmy Tipafrost Kamil Hejzlar.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Trápí vás chrapot ze zmrzliny? Může jít o příznak vzácné alergie, odhalí ji test s ledem

Výroba nanuku je hotová alchymie, potřeba k tomu horko i mráz. „Máme stůl, formičky, mínus 36 stupňů, zamrazí se, píchneme špejli,“ popsal Hejzlar proces výroby.

„My jako Češi milujeme tvaroh, tím jsme unikátní v celé Evropě. V žádné jiné zemi není oblíbenost tvarohu tak vysoká jako u nás,“ uvedla jednatelka společnosti Magnum ICC ČR Eva Kadlecová. Co se týká celého zmrzlinového sektoru, hitem letošního léta bude mango nebo oříšky. Pořád ale vyhrává klasika.

Jakou zmrzlinu mají lidé v horkých letních měsících nejraději, zjišťovala redakce CNN Prima NEWS v Brně. „Čokoládovou,“ řekl jeden z dotazovaných. „Já citronovou a jahodovou,“ uvedl další. „Točená klasika vanilka,“ sdělil další. „Určitě nejvíc jede vanilka. Hodně i slaný karamel,“ sdělila prodavačka zmrzliny.

Ať už máte chutě jakékoliv, počasí v tom hraje zásadní roli. Podle statistik se u nás ročně zkonzumují  čtyři litry zmrzliny na hlavu. To je ale pořád pod evropským průměrem. Některé státy mlsají i pětkrát více.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Zvyky Čechů v restauracích se mění. Ziskovost mizí, gastro na vesnicích upadá, říká expert

Tagy:
cukr nanuk zmrzlina mléko tvaroh smetana karamel produkty a služby ekonomika, obchod a finance spotřební zboží nápoje a potraviny životní styl a volný čas zájem o jídlo a pití