Trápí vás chrapot ze zmrzliny? Může jít o příznak vzácné alergie, odhalí ji test s ledem

Jak už název napovídá, s alergií na chlad se citliví jedinci většinou potýkají v období, kdy se venkovní teploty pohybují kolem nuly. Projevit se ale může i v létě, a to například po konzumaci zmrzliny, příliš vychlazených nápojů, ale i při kontaktu s ledovou vodou. Kvůli svým typickým příznakům ji lidé často zaměňují za nachlazení. O jaké symptomy se jedná a jak alergii odhalit pomocí kostky ledu?

Nejedná se doslova o alergii a je poměrně vzácná. Dochází u ní sice k uvolňování hormonu histaminu, který stojí za vznikem alergických potíží, nejde však o reakci na alergen, nýbrž na změnu teploty. V zimě vzniká především v případě vystavení nechráněných částí těla mrazu. V létě se pak může ozvat jednoduše tehdy, přijde-li alergik do kontaktu s něčím velmi studeným.

ČTĚTE TAKÉ: Antibiotika, aspirin i ibuprofen. Řada léků má v horku nepříjemné vedlejší účinky

„V období léta se může alergie na chlad projevit například při požití studených nápojů a zmrzlin. Potíže mohou nastat také při prudkých změnách teploty, tedy při koupání v ledové vodě nebo při přechodu z venku do silně klimatizovaných místností,“ uvádí doktorka Radka Šedivá z alergologické ambulance SYNLAB.

Příznaky se podobají nachlazení

Příznaky alergie na chlad mohou být různé, dostavují se většinou do několika minut po kontaktu s chladem a přetrvávat mohou i hodiny.

„Při požití studených nápojů či zmrzliny dochází u citlivých jedinců většinou k otoku rtů a sliznic nebo chrapotu. Nejběžnější projevy při kontaktu se studenou vodou jsou dočasné svědící skvrny nebo kopřivkové pupeny v oblasti, která byla vodě přímo vystavena. Při přechodu z tepla do prudce klimatizované místnosti je nejčastějším příznakem ucpaný nos a chrapot,“ popisuje alergoložka.

K vážné reakci ve formě anafylaktického šoku dochází u alergie na chlad jen velmi ojediněle.

Zkuste si test s ledovou kostkou

Trpíte-li v popsaných situacích některými zmíněnými příznaky a chcete si ověřit, zda nemůže jít o alergii na chlad, pomůže vám jednoduchý test s kostkou ledu. Tu přiložte přibližně na dvacet sekund na kůži a sledujte, zda se neobjeví zarudnutí či pupen.

„Pokud reakci zaznamenáte, je namístě informovat a navštívit svého lékaře. Kromě alergie totiž může být projevem některých infekcí či hematologického onemocnění,“ upozorňuje Šedivá.

Vzhledem k tomu, že příčiny vzniku alergie na chlad nejsou dodnes objasněny, k její léčbě neexistuje žádný speciální lék. Ví se však, že přehnanou reakci na chlad způsobuje uvolnění hormonu histaminu, proto je pro potlačení některých akutních příznaků, jako je svědění nebo kopřivka, možné sáhnout po antihistaminikách, která účinek tohoto hormonu tlumí.

Antihistaminika lze pro eliminaci potíží užívat i preventivně. Další cestou je dodržování režimových opatření, tedy vyhýbat se studenému vzduchu a vodě, ledovým nápojům a jídlům.

MOHLI JSTE PŘEHLÉDNOUT: Kristýna trpí zákeřnou nemocí, která požírá kosti. Může jí pomoci operace ve Švýcarsku

Tagy: