
Jak se mění Statenice: místo pro život, nejen pro bydlení
Americký prezident Donald Trump prohlásil, že společnost Coca-Cola souhlasila s používáním třtinového cukru ve svých nápojích ve Spojených státech. Informovala o tom v noci na dnešek agentura Reuters, podle níž firma v produktech vyráběných pro americký trh obvykle používá jako sladidlo kukuřičný sirup.
Spotřebitelé si v obchodech musejí již dlouho zvykat na to, že se výroba tradičních tuzemských značek přesouvá na jiná místa – někdy dokonce do zahraničí. Aktuálně jde o přesun značky Apetito z Hodonínských mlékáren do německého Hamburku. Milovníci znojemských okurek se už z etikety dozvídají, že jsou vyrobeny taktéž v Německu a samotné okurky občas pocházejí ze zemí mimo Evropskou unii. Změna místa výroby potkala v minulosti například Sedlčanský hermelín, Lentilky nebo kávu Jihlavanka.
Ledovou tříšť lidé, zejména v létě, považují za ideální prostředek k tomu, jak se zchladit a ještě si pochutnat. Co však mnozí nevědí, je, že děti po její konzumaci mohou zkolabovat. Důvodem je látka glycerol, sloužící jako náhražka klasického cukru. Díky této bezbarvé kapalině navíc tříšť nezmrzne. Odborníci z Agentury pro potravinové standardy (FSA) v Británii s ohledem na nedávno vydanou studii mapující dopady užívání tříště u dětí varují rodiče před konzumací jejich ratolestmi.
Hnutí STAN ve svém novém programu do nadcházejících voleb slibuje zavedení daně na slazené nápoje. Starostové argumentují tím, že chtějí zdravější zemi a vybrané peníze se investují do výstavby sportovišť a cyklostezek. Studie Liberálního institutu ale varuje, že by opatření postihlo zejména nízkopříjmové občany, kterým by zdražila nápoje. Příklady ze zahraničí navíc ukazují, že státy od této daně spíše ustupují.
Konzumace nadměrného množství ultrazpracovaných potravin může urychlit počáteční příznaky Parkinsonovy choroby a zvýšit riziko jejího vzniku. Vyplývá to z nedávného výzkumu, který vycházel z dat takřka 43 tisíc účastníků dvou amerických studií. Podle odborníků tak prevence proti neurodegenerativnímu onemocnění může začít již u jídelního stolu. Vysvětlili také, jaké symptomy – které se mohou objevit roky až desetiletí před charakteristickými příznaky – patří mezi ty časné.
Češi milují obyčejné nanuky na dřívku. V oblíbenosti vede tvarohová příchuť a mezi nejpopulárnější zmrzliny u nás patří nanuk Míša. Vyrábí se už 60 let podle stejné receptury.
Vanilkový cukr za korunu, jogurt za pět. Až o desítky procent se podle ekonomů za poslední roky zvýšil zájem o takzvané „zlevněnky“ – tedy obchody, které prodávají zboží s blížícím se nebo prošlým datem minimální trvanlivosti. Produkty jsou přitom zdravotně nezávadné a zákazníci je kupují ve velkém, protože mohou dost ušetřit. Údajně až padesát procent na jednom nákupu.
Každý den v Česku přibude tisíc pacientů s cukrovkou. Nejste na nejlepší cestě stát se jedním z nich? Odpověď na tuhle otázku vám pomůže získat DiaTour, preventivní program lékárenské sítě Dr. Max. Stačí jedna kapka krve, pět minut a je jasno.
Přes milion Čechů trpí cukrovkou – a čísla stále rostou. Mnozí o své nemoci ale vůbec nevědí. Právě proto odstartovala síť lékáren Dr. Max preventivní projekt DiaTour. Speciálně upravený obytný vůz s odborným personálem zdarma nabízí testování orientační hladiny cukru v krvi v menších městech napříč republikou. Včasné zachycení rizika diabetu může výrazně přispět ke snížení vážných zdravotních komplikací.
Donald Trump odložil cla na většinu zemí s výjimkou Číny. A EU jej napodobila. Může si tak alespoň prozatím oddychnout od 20procentního cla prakticky na veškerý dovoz, které americký prezident odložil o 90 dní. Stále se jí ale týkají cla na dovoz hliníku a oceli, stejně jako cla na dovoz automobilů. „Ten 90denní odklad, o kterém mluvil Trump, teď EU zrcadlí. Vnímám to jako symbolický krok, kterým EU říká: ‚Dáváte 90 dní pauzu? Dobře, my taky. Pojďme zasednout k jednacímu stolu‘,“ vysvětluje expert Martin Vokálek.
Dietní limonády nebo potraviny bez kalorií sklízejí úspěch, protože si lidé mohou bezstarostně užít oblíbenou pochutinu. Nemusejí se ohlížet, kolik cukru nebo kalorií konkrétní jídlo obsahuje. Jenže nejnovější studie amerických vědců upozorňuje, že zvýšená konzumace sukralózy může být kontraproduktivní. Toto umělé sladidlo sice neobsahuje žádné kalorie, ale zvyšuje chuť k jídlu.
Metabolický syndrom je skryté nebezpečí, které postihuje více než 30 % mužské populace a čtvrtinu ženské populace. Tento komplexní zdravotní problém zahrnuje obezitu, vysoký krevní tlak, zvýšenou hladinu cukru v krvi a špatný cholesterol. Praktický lékař Igor Karen vysvětlil v dalším díle pořadu Ptejte se doktora, co tento syndrom znamená, jaké jsou jeho důsledky a především jak se mu bránit.