Místo dárků nůž do srdce. Za štědrovečerní vraždu na ubytovně dostal cizinec 12 let

Cizinec měl bodnout muže do srdce.

Vraha z plzeňské ubytovny poslal soud na 12 let do vězení

Cizinec, který měl loni na Štědrý den ubodat muže na ubytovně na Plzeňsku, má strávit ve vězení 12 let. Za vraždu mu přitom hrozilo až o šest let více. Muž ale tvrdí, že je nevinný, proti rozsudku se proto na místě odvolal.

Obžalovaného Ukrajince Volodymyra S. v poutech do soudní síně doprovodila eskorta. Celý rozsudek mu překládala tlumočnice. Přestože vinu popíral, předsedu senátu jeho výpověď nepřesvědčila. Ve vězení má podle rozsudku strávit 12 let.

Obžalovaný vyvázl s trestem ve spodní hranici trestní sazby. Za vraždu mu totiž hrozilo až 18 let za mřížemi. Za normálních okolností by soud cizince vyhostil do jeho rodné země. Kvůli tomu, co se momentálně na Ukrajině děje, by to ale bylo v rozporu s mezinárodními smlouvami, na které ČR přistoupila. Muž si tak tedy odpyká trest v Česku.

„Je řada nepřímých důkazů, žádný přímý důkaz není a myslím, že tam jsou dostatečné rozpory,“ řekl k případu advokát obžalovaného Vladimír Churcev.

Incident se odehrál na ubytovně v Třemošné. „Skutku se měl obžalovaný dopustit na Štědrý večer loňského roku, kdy po předchozí rozepři s poškozeným měl uchopit nůž a bodnout jej do levé prsní krajiny,“ uvedla pro CNN Prima NEWS mluvčí Krajského soudu v Plzni Jana Rubášová.

Ukrajinec původně tvrdil, že 33 centimetrů dlouhý nůž skončil v srdci muže z Moldávie v rámci sebeobrany. Následně ale svou výpověď několikrát změnil. Vinu svaloval na svého krajana, který s nimi osudný večer popíjel alkohol. Ten hned druhý den po krvavé roztržce spáchal sebevraždu a zanechal při tom dva dopisy na rozloučenou. Jeden adresoval policii a jako vraha v něm označil právě Volodymyra S.

Rozsudek není pravomocný. Státní zástupkyně se práva na odvolání vzdala, obžalovaný muž se ale odvolal. Věc tak bude posuzovat Vrchní soud v Praze.

Tagy: