Pilot Jiří spáchal hašením Hřenska přestupek. Kriminalizují nás na něčí popud, zlobí se

Pilot, který dobrovolně, a hlavně zdarma, pomáhal hasit obrovský požár v Českém Švýcarsku, nakonec stotisícovou pokutu nedostane. Rozhodl tak Úřad pro civilní letectví, který vyhověl jeho odvolání. Zároveň ale potvrdil, že pilot přestupek opravdu spáchal, neměl totiž povolení hasit.

Pilot Jiří Vlk z Ostravska během loňského července vyletěl se svým vrtulníkem a s bambi vakem na pomoc hasičům do Národního parku České Švýcarsko, který zahltily plameny. O pár týdnů později se ale dozvěděl, že rčení „za dobrotu na žebrotu“ skutečně platí. Měl totiž zaplatit stotisícovou pokutu, i když ho o pomoc požádali sami hasiči. Teď vzal Úřad pro civilní letectví takzvaně zpátečku.

„Úřad shrnul to, že jsem byl povolán hasičským sborem, že na základě řídícího pilota je jasně řečeno, že jsem lítal ve flotile policejních vrtulníků, nedocházelo k žádnému ohrožení a že šlo o profesionální zásah společně s policisty,“ popsal pro CNN Prima NEWS Jiří Vlk.

„Úřad pro civilní letectví ukončil v kauze hašení v prostoru Hřensko správní řízení a dne 12. ledna vydal v této věci rozhodnutí,“ řekl mluvčí Vítězslav Hezký. Úřad pilotovi udělil napomenutí, neměl totiž povolení k hašení.

O to Jiří Vlk neprodleně požádal, i když to po něm nikdy dřív nikdo nechtěl – a to už hasil například požár ostravského autovrakoviště a běžně cvičí s hasiči. „Zažádali jsme si o povolení na hašení, hasební práce. Nejsme spokojeni, protože nás kriminalizují. Na něčí popud. My jsme prováděli předtím stejnou činnost, kterou tak neohodnotili,“ doplnil Vlk.

Proti výsledku správního řízení se tak prý odvolá. Podle pilota a majitele vrtulníku vznikl spor kvůli konkurenci, která chtěla v Hřensku hasit také, ale za peníze.

Tagy:
pokuta České Švýcarsko pilot Úřad pro civilní letectví Hřensko hašení okres Ostrava-město Národní park České Švýcarsko Jiří Morava