Přišel o nohy i ruku. Olympijský šampion přežil a vrací se do života, za protézy dá miliony

Až tři miliony rublů (710 tisíc korun) mohou stát speciální protetické ruce, které bude potřebovat moskevský krasobruslař Roman Kostomarov. Sportovec začátkem roku velmi vážně onemocněl, lékaři mu následně museli amputovat dolní končetiny, ruku a prsty na druhé ruce. Nyní hledá, jak by se vrátil do normálního života. Podle slov lékaře Konstantina Ternovoje se jedná o velmi nákladnou záležitost. Informace uvedl web Sport 24.

Moderní věda nabízí možnost řady protéz, které dokáží chybějící končetiny nahradit. Jejich ceny ale šplhají až do milionů korun. Lidé, kteří během života přijdou o končetinu, se navíc musí naučit tvrdé disciplíně a trpělivosti. Šestačtyřicetiletý Roman Kostomarov za své umělé končetiny zaplatí jmění, informoval sport24.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Dostal jsem druhou šanci, děkuje mladý fotbalista za protézu. Bomba mu utrhla nohu a ochrnul

Podle doktora Ternovoje z moskevské nemocnice se cena za jednu protézu může pohybovat kolem tří milionů rublů (přibližně 710 tisíc korun). V případě ruského krasobruslaře Romana Kostomarova se takové náhrady prodraží na astronomické částky.

„Protetické ruce jsou dost jedinečný proces. Při vzniku se dělá vše na míru pacienta. Mohou stát kolem tří milionů rublů. A to neberu v úvahu platby specialistům, kteří vám pomohou se na vybavení přizpůsobit,“ objasnil pro ruské médium rehabilitační lékař Konstantin Ternovoj.

Kostomarov na svém Instagramu sdílel video, jak se rozcvičuje před vstupem na led.

Kostomarov je trojnásobný mistr Evropy a dvojnásobný mistr světa. S Taťjanou Navkovou navíc v roce 2006 získal v Turíně zlatou olympijskou medaili. V moskevské nemocnici nakonec strávil půl roku. Začátkem roku 2023 byl přijat na jednotku intenzivní péče s těžkým zápalem plic. Jeho zdravotní komplikace vedly k odumření tkáně, což zapříčinilo amputaci nohou, ruky a prstů na druhé horní končetině.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Ruska žijící v Česku varovala před prezidentem Putinem

Tagy: