Dostal jsem druhou šanci, děkuje mladý fotbalista za protézu. Bomba mu utrhla nohu a ochrnul

Sedmnáctiletý Arťom Svěrgon se znovu postavil na nohy díky pomoci nadace Protez

Mladík z Ukrajiny dostal novou šanci chodit

Sedmnáctiletému Arťomu Svěrgonovi z ukrajinského města Mariupol se obrátil život naruby. Krátce po začátku ruské invaze vyrazil s několika kamarády trénovat fotbal na místní hřiště. Na místo dopadla bomba z dronu okupantů. Výbuchem mladík přišel o část nohy a ztratil v dolní polovině části těla cit. V americké Minnesotě dostal podle svých slov druhou šanci. V USA mu lékaři vyrobili speciální protézu, která mu pomohla znovu se postavit na vlastní nohy.

Arťom se před začátkem války na Ukrajině věnoval profesionálnímu fotbalu. Aby se stále zlepšoval, hodlal trénovat i v době, kdy město bylo ostřelováno ruskými jednotkami. Proto vyrazil s kamarády k pravidelnému sportovnímu cvičení. Skupině přátel navždy změnil život nečekaný útok.

ČTĚTE TAKÉ: Ruský voják exkluzivně pro CNN Prima NEWS: Ukrajincům říkají bestie, válka mi otevřela oči

„Šli jsme se převléknout do šaten. V tom Rusové shodili z dronu nálož na areál hřiště. Dopadla přímo na místo, kde stál můj kamarád,“ řekl mladík štábu americké CNN. Arťom nejen přišel o část nohy a veškerý cit od pasu dolů, ale rovněž ztratil svého spoluhráče a kamaráda. V tomto období se ruské jednotky začaly blížit k jeho rodnému Mariupolu.

Mladík v reportáži vzpomíná na dobu, kdy „lidé schytávali kulky i v nemocnicích“. Pár měsíců po hospitalizaci byl z místa krutých bojů evakuován do Německa. Během pobytu narazil na instagramové video, jež vyrobila nadace Protez. V něm nabízela pomoc lidem, kteří trpí nějakým tělesným handicapem. „Viděl jsem, že se tam dá přihlásit, dokonce i poslat žádost. Tak jsem se rozhodl ji vyplnit,“ řekl.

Usmálo se na něj štěstí. V květnu dorazil Arťom do Minnesoty, kde se jako jeden z prvních ukrajinských civilistů připojil k desítkám vojáků, jimž nadace pomohla, aby se po těžkých zraněních postavili na nohy. „Rozhodli jsme se, že mu dáme šanci,“ uvedl hlavní lékař společnosti Jakiv Hradinar.

Protéza s chytrou výztuhou

Tým společnosti Protez mu nejen vyrobil novou protézu, ale navíc ji vybavil chytrou výztuhou. Ta podpírá ochrnutou nohu mladíka tak, že jeho nervový systém upozorňuje, kdy má kyčlí švihnout do kroku. On sám by totiž něco takového neucítil.

„Je to neuvěřitelné, úžasné, že vše funguje, jak má. Arťom se s tím stále učí, ale už začal chodit. Každým dnem je déle a déle na nohou,“ popsal Hradinar všeobecnou radost.

Podle mladíkových slov není snadné se s robotickou protézou sžít, ale každý den dělá velké pokroky. „Jsem opravdu vděčný Bohu, že mě v tu chvíli neopustil a že jsem mohl dorazit. Děkuji mu také za to, že mi dává druhou šanci na život. Mám kolem sebe lidi a celkovou podporu. Jsem moc šťastný, že se tohle všechno děje,“ vyjádřil svou vděčnost.

Nadace Protez přepravila do USA 90 ukrajinských občanů a vybavila je protézami. Arťom je jedním ze čtyř civilistů, kterým zároveň s vojáky, jimž schází část nějaké končetiny, společnost pomohla. V současné době je na čekací listině téměř devět stovek zájemců z Ukrajiny, kteří doufají, že se zařadí mezi pacienty, jejichž nepředstavitelnou životní situaci alespoň trochu zmírnila pomoc celého týmu.

Tagy: