Olympijský šampion zažívá osobní peklo. Amputovali mu obě nohy, infekce ohrožuje i ruce

Z olympiády v Turíně přivezl zlatou medaili, ladné pohyby na ledě předváděl formou exhibice ještě začátkem letošního ledna. Jenže pak se zdravotní stav ruského krasobruslaře Romana Kostomarova prudce zhoršil. Lékaři mu museli amputovat obě nohy a v ohrožení jsou i horní končetiny.

Fanoušci si mohou pamatovat, jak Kostomarov se svojí krasobruslařskou partnerkou Tatianou Navkovou – manželkou mluvčího Kremlu Dmitrije Peskova – tančil na ledě na tóny opery Carmen nebo hudbu z Růžového pantera. Zkraje roku ještě vystoupil v show Čaroděj ze země Oz.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Dětem na Ukrajině děláme dobro a štěstí. Manželka mluvčího Kremlu svými slovy šokovala svět

Nicméně už 10. ledna byl hospitalizovaný v kritickém stavu kvůli zápalu plic. Až tak kritickém, že musel být připojen k zařízení ECMO, které dočasně nahrazuje funkci plic a srdce. Před několika dny se olympijský šampion a dvojnásobný mistr světa probral z kómatu, jenže kvůli dlouhému času strávenému na přístrojích mu správně nefungoval krevní oběh a čelil tak problémům se sepsí.

„Bohužel mu lékaři museli amputovat obě nohy,“ cituje agentura TASS svůj zdroj z moskevské nemocnice. Tím trápení slavné sportovní persony ale nekončí. „Nyní bojujeme, abychom mu zachránili ruce. Roman je při vědomí, jeho celkový stav se zlepšuje. Zůstává však na jednotce intenzivní péče pod přísným dohledem lékařů,“ dodal insider.

Kostomarovi bylo ve středu 46 let a k narozeninám mu dojemnou cestou přála manželka Oksana Domniovová, sama bývalá krasobruslařka, jež si také sáhla na olympijský kov – z Vancouveru přivezla bronz. „Všechno nejlepší k narozeninám, můj hrdino. Můj silný, milovaný šampione ve všem. Jsem na tebe hrdá. Cením si tvé síly a zápalu co nejdříve v těchto těžkých chvílích zvítězit,“ napsala.

Dodala, že před rokem si nedovedla představit, že by v jejich životě nastala takováto „revoluce“.

K těžkému období hvězdy se vyjádřil i ruský ministr sportu Oleg Matycin. „Přeji mu zdraví a sílu. Celý velký sportovní svět se o Romana bojí a doufá v jeho brzké uzdravení,“ vzkázal.

Tagy: