Mladík umlátil pohrabáčem kamaráda na faře v Chudobíně. Rozsudek padl až na sedmý pokus

Muž umlátil svého známého pohrabáčem

Vražda na faře

Vrchní soud v Olomouci se ve středu už potřetí zabýval násilnou smrtí mladého muže na faře v Chudobíně u Litovle. Zločin, za který Miroslav Vepřek dostal původně trest 17 a půl roku, vrátil před časem zpět na začátek Nejvyšší soud.

Miroslav Vepřek měl podle obžaloby svému známému zasadit minimálně 12 ran pohrabáčem do hlavy a také ho několikrát bodnout nožem.

O trestu pro mladíka rozhodovaly soudy celkem sedmkrát. Jednou Nejvyšší soud, který nedávno vrátil celou věc na začátek, třikrát krajský soud, který nejprve dvakrát označil zločin za zabití a až potřetí za vraždu, a třikrát Vrchní soud v Olomouci, podle kterého jde zcela jednoznačně o vraždu.

Podle soudce Vladislava Šlapáka byl čin obžalovaného jednoznačně prokázán, stejně tak i jeho příčetnost. „Jde o trestný čin vraždy spáchané zvlášť surovým způsobem, poškozený byl ubit železnou tyčí, došlo k rozsáhlé devastaci lebky, nebyla žádná šance, že by poškozený takový masivní, brutální útok přežil,“ doplnil soudce. Uvedl, že trest ve výši 17 let je v sazbě od 15 do 20 let přiměřený.

Tragédie se stala v dubnu 2019 v budově farního úřadu, církev však objekt delší dobu neužívala. Zavražděný muž na faře v minulosti bydlel, uvedla policie. Vraždě předcházela potyčka mezi obžalovaným a šestadvacetiletým mužem. Podle obhajoby na Vepřeka nejprve zaútočil nožem druhý muž. Obžalovaný vzápětí uchopil také nůž a kamaráda opakovaně bodl.

Oba muži byli pod vlivem pervitinu

„Byť tedy mohl celý konflikt začít poškozený, následovala rána do jeho hlavy ze strany obžalovaného, pak roztržka, v rámci které byl napadán poškozený již bezvládně ležící. Oba dva účastníci byli pod vlivem pervitinu,“ upřesnil státní zástupce Jaroslav Kandráč.

Obviněný Vepřek by tak měl za mřížemi strávit 17 let. Jeho obhájkyně opět uvažuje o mimořádném dovolání. „Musím se poradit s klientem, ale předpokládám, že pravděpodobně podáme dovolání,“ uvedla obhájkyně Martina Vančurová Borková.

V případě dovolání se celým zločinem bude opět zabývat Nejvyšší soud. Vzhledem k tomu, že jeho připomínky tentokrát Krajský soud splnil, jsou Vepřekovy šance na zvrácení nového pravomocného rozsudku už jen velmi malé.

Tagy: