Čas ve vězení jsem neprofetoval, mám mnoho pracovních nabídek, říká propuštěný Tempel

Robert Tempel

Rozhovor s Robertem Tempelem v 360°

Robert Tempel byl odsouzen na doživotí za dvojnásobnou vraždu. Justice ho ale nakonec musela pro nedostatek důkazů pustit na svobodu. Muž, který byl už v minulosti pravomocně odsouzen kvůli loupežnému přepadení, poprvé po propuštění z vězení promluvil. Reportérům ze CNN Prima NEWS poskytl rozsáhlý rozhovor. V něm se rozmluvil i o svých budoucích plánech.

Tempel podle svých slov problémy s integrací po návratu z vězení nemá. „Všichni si mysleli, že mě to zlomí, to jste viděli i u Kajínka. Ani jednoho z nás to nezlomilo. Když jste inteligenčně vyvinutí, tak techniku pochopíte za chvíli. Změnily se silnice, jinak je to tu stejné jako před dvaceti lety,“ řekl.

V budoucnu by rád šel na operaci s kolenem, také si hodlá najít práci. „Chci si z nabídek, které mi přišly, vybrat, kam zainvestuju. Mám neskutečný záběr možností, co můžu dělat. Samozřejmě tupej nejsem. Můžu dělat jakoukoliv manažerskou funkci v kterékoliv firmě,“ uvedl a konkrétně zmínil podnikání s byty či stavebnictví.

Ve vězení se prý věnoval hlavně cvičení bojových sportů a studiu. „Ten čas jsem neprofetoval ani neproležel,“ dodal.

Tempel skončil ve vězení poprvé už v roce 1996, když dostal pět a půl roku za loupežné přepadení. Po zhruba čtyřech letech se dostal podmínečně na svobodu. Během podmínky se ale dopustil další loupeže, a musel si tak odsedět dalších 13 a půl roku plus zbytek předchozího trestu. Následně dostal ještě doživotní trest za dvojnásobnou vraždu z roku 2001, jejíž spáchání však popíral.

„Vrchní soud to podělal, státní zástupci nechtěli slyšet pravdu,“ řekl Tempel v rozhovoru. Následně však naznačil, že loupeží, které spáchal v minulosti, lituje a že se do vězení nechce za žádnou cenu vracet.

Vražda, za kterou byl Tempel odsouzen, se stala na lesním parkovišti u Hruškové na Sokolovsku. Tempel tam měl podle zrušeného rozsudku předat své oběti 400 tisíc korun za auto, které si od muže chtěl údajně koupit. Obžaloba tvrdila, že majitele auta zastřelil a zasáhl i druhého muže, kterého pak ubil železnou tyčí s kusem betonu a montážním klíčem. Následující den měl obě těla zakopat na Chebsku.

Tempel je třetím doživotně odsouzeným vězněm, který v Česku opustil nápravné zařízení. Prvním byl Jiří Kajínek. Ten si odpykával doživotí za dvojnásobnou vraždu, v květnu 2017 mu ale prezident Miloš Zeman udělil milost.

Tagy: