Mladík zbil řidiče autobusu a odešel. Nebylo to poprvé, co někoho surově napadl

Místo, kde byl řidič napaden.

Konec vyšetřování napadení řidiče autobusu

Policisté v České Lípě ukončili vyšetřování muže, který v květnu napadl a zranil řidiče autobusu MHD. Cestující se rozlítil poté, co šofér prudce zabrzdil. Řidič skončil v bezvědomí na chodníku. Zatímco další cestující mu poskytovali první pomoc, agresor z místa v klidu odešel.

Teprve dvacetiletý mladík, kterého policisté dopadli až po několika dnech, může za útok na řidiče dostat až tříletý trest. Jenže podle žalobkyně, která případ dostala na stůl, toho má navzdory svému nízkému věku na svědomí mnohem víc. „Obdobný skutek spáchal už v červnu 2021,“ uvedla státní zástupkyně Barbora Bukvová Mildeová.

Tehdy po vzájemné hádce zbil svého známého tak surově, že napadený skončil na stomatochirurgii s přeraženou čelistí. Za to si „vysloužil“ tři roky. Českolipský soud vynesl verdikt 10. května, pouhý den před tím, než muž znovu zaútočil – právě na řidiče autobusu. „Je možné, že v danou chvíli o svém čerstvém odsouzení nevěděl, k soudu totiž nepřišel a verdikt byl vynesený v jeho nepřítomnosti. Samozřejmě si ale musel být vědom toho, že něco takového mu hrozí,“ dodala státní zástupkyně.

Do vězení mladík nastoupil teprve v září. dobrovolně se mu nechtělo, takže si pro něj musela přijet policejní eskorta, Žalobkyně nyní dává dohromady seznam všeho, čeho se stačil dopustit a za co ho ještě soudy nestihly potrestat. „Vzhledem k tomu, že pachatel má těch věcí několik, je možné, že bude muset být ukládán takzvaný souhrnný trest,“ konstatovala Bukvová Mildeová. Škála jeho trestné činnosti za poměrně krátkou „kariéru“ je prý pestrá – od krádeží přes podvody až po násilné útoky.

Jisté je, že nový trest, který by měl padnout v listopadu, si mladý muž začne odpykávat až poté, co mu vyprší tři roky odnětí svobody za předchozí napadení. Za mřížemi tak může strávit celkem až šest let.

Tagy: